Mats Sjölins Första Maj-tal

Första maj – arbetarrörelsens dag. En dag för fred, rättvisa, solidaritet och värme. Och visst känns det väl bara rättvist att vädret är med oss idag med tanke på regnrusket ifjol. Sol och vindstilla.

Förra valet innebar en kraftig högervridning i Trelleborg. Moderaterna och Sverigedemokraterna ökade markant medan sossarna gick tillbaka och Vänsterpartiet ramlade ur kommunfullmäktige i Trelleborg. Då hade vi funnits med i de beslutande församlingarna i 8 år. Jag skulle gärna vilja se den här mandatperioden som en parentes men det gäller att få väljarna att dela den uppfattningen, att formulera och visa på ett alternativ och jag är övertygad om att det är fullt möjligt.

Vad finns det då för skäl för väljarna i Trelleborg att tänka om och rösta annorlunda i nästa val? Kan ett litet parti som Vänsterpartiet överhuvudtaget göra skillnad och spela en roll. Ja, jag tror det och skulle vilja peka på fyra sådana områden. Demokrati och ökad delaktighet, miljöfrågorna, anti-rasism och minskade klyftor samt slutligen det klassiska vård, skola och omsorg. Frågor som vi arbetade med under den tid vi satt i fullmäktige, frågor som behöver bevakas och utvecklas, frågor där ett vänsterperspektiv spelar roll för medborgarna.

De år vi satt i fullmäktige la vi ett antal motioner på temat "ökad demokrati". Vi var exempelvis förutseende nog att föreslå att det skulle vara möjligt att lägga medborgarförslag till Trelleborgs kommunfullmäktige. Så blev också genomfört vilket vi nu alltså har kunnat utnyttja. Därmed har vi t ex lyckats få fullmäktige att besluta att protokoll från nämnder och bolag ska finnas öppet tillgängliga på kommunens hemsida, detta trots livligt motstånd från de ljusskygga Sverigedemokraterna.

Tvärtemot deras uppfattning menar jag att insynen är oerhört viktig för att få en delaktighet – och varför skulle inte ägarna till de kommunala bolagen, d v s medborgarna ha rätt att få informera sig om bolagens verksamhet? Delaktigheten, insynen, bestämmanderätten över det gemensamma – det är också en del av folkstyret, av demokratin och en av fördelarna med verksamhet i offentlig regi. Varför skulle man avstå från den fördelen? Nej, till skillnad från Sverigedemokraterna vill jag utöka, inte inskränka, medborgarnas insyn, inflytande och delaktighet.

Vi lämnade en motion redan år 2002 om att kommunen skulle ta fram lokala miljömål och detta med utgångspunkt i de nationella miljömål som då hade arbetats fram. Ett år senare fick vi till svar att detta arbete hade startats och det lät ju rimligt och bra eftersom målen som ett första steg siktade mot år 2010. Tyvärr var det inte sant. Det dröjde ytterligare några år innan arbetet över huvud taget kom igång och ännu har inga lokala miljömål antagits politiskt – inte ett enda!

Det finns utkast framtagna, men tyvärr är de alldeles för defensiva. Troligen för att de ska ha en möjlighet att gå igenom i den politiska processen. I mångt och mycket konstateras bara att kommunen inte når upp till målen, ja ibland att man rentav avlägsnar sig från dem. Tanken med miljömålen är väl ändå att de ska vara styrande, t ex genom arbetet med översiktsplanen. Om det arbetet någon gång sätter fart, så kan ju där en politik formas som styr mot en bättre miljö. Byggande och trafikplanering måste på ett tydligare sätt utformas på ett miljöriktigt sätt. Vi var ensamma i fullmäktige när vi krävde att kollektivtrafikfrågorna måste vara lösta innan detaljplanerna antas, men vi hade naturligtvis rätt.

För att ta några fler exempel inom miljöområdet så har vi haft förslag om minskade färjeutsläpp, om cykelväg till Skegrie, att kommunen skulle arbeta gemensamt med de tyska hamnkommunerna för att främja miljöanpassade transporter, men utan framgång. Däremot så kommer snart vårt förslag om biogas på stadsbussarna att förverkligas. Vi har under många år arbetat för Pågatågstrafik och där tror jag att kommunens inställning har ändrats, från aktivt motstånd via passivitet till att nu kanske t o m vara positiva. Det som hindrar nu är nog snarare att regeringen har skiftat till en annan och mer bilvänlig inriktning på trafikpolitiken. Men hade inte kommunen sagt nej tidigare så hade det funnits sedan många år tillbaka. Vi säger naturligtvis nej till externhandelsetableringar och den nu aktuella tanken att bygga en ny fotbollsarena utanför stan.

Kommunen måste bli aktiv när det gäller miljön, miljömålen måste fram och bli beslutade och sedan utgöra grund för ett arbete som syftar till att verkligen uppnå målen. Miljömålsarbetet måste prioriteras!

Sverigedemokraternas framgångar i Trelleborg aktualiserar naturligtvis behovet av ett anti-rasistiskt arbete, av solidaritet, av minskade klyftor, men också skulle jag vilja påstå av bättre utbildning. Vi har i Trelleborg föreslagit att kommunen skulle gå med i ett internationellt samarbete för att motverka rasism, men den borgerliga majoriteten påhejade av Sverigedemokraterna gick emot.

Vi har försökt få till ett blandat byggande för att minska segregationen men inte nått framgång. Kulturverksamheten kan och bör utvecklas, de anti-rasistiska filmdagarna är ett sådant viktigt exempel. Vi har däremot lyckats få igenom att kommunen ska använda sig av avidentifierade ansökningshandlingar vid tillsättande av tjänster, detta för att komma bort från avsiktlig eller oavsiktlig diskriminering. Ja, man beslöt i varje fall att prova det vid något tillfälle – och det får väl ses som vackert så. Kampen mot rasismen behövs för att överbrygga och inte skapa motsättningar. Jag skulle vilja säga att det kanske viktigaste i nästa val är just att Sverigedemokraterna trycks tillbaka. 

Vad gäller vård, skola och omsorg handlar det väldigt mycket om ökade resurser och onekligen är det så att ett maktskifte på riksplanet med en annan fördelningspolitik skulle förbättra möjligheterna att öka personaltätheten inom barnomsorgen och stärka kvalitén inom skolan. Men jag tror inte bara att det handlar om ökade resurser, jag är övertygad om att det också vore positivt om en större del av resurserna och beslutanderätten fördes längre ut i verksamheten. I en politisk uppgörelse år 2002 delades 3 nämnder för att sossarna och moderaterna skulle ha fler poster att fördela sinsemellan. Förvaltningarna följde efter och byggdes på. Och efter senaste valet har det ökat på ytterligare. Jag tror inte att det har gynnat vare sig demokratin eller kvalitén ute i verksamheten.

En kommunal verksamhet behöver inte och ska inte drivas utifrån ett vinstsyfte så som en privat verksamhet måste göras. Det handlar alltså om en fundamental och avgörande skillnad vad gäller själva drivkraften för verksamheten. Det kan också uttryckas som skillnaden mellan att vara kund med rättigheter utifrån sin betalning eller brukare med rättigheter som medborgare.

Fyra olika politikområden, men det finns en genomgående tråd – och passande nog en röd sådan. Kort skulle den kunna sammanfattas i begreppet solidaritet. Solidaritet mellan olika grupper. Att minska klyftorna, att ge samma förutsättningar, att främja jämställdheten. Solidaritet i form av delaktighet och demokrati. Solidaritet med kommande generationer genom en bättre miljö. Solidaritet som svar på rasism och främlingsfientlighet. Solidaritet som gör att det finns möjlighet att bibehålla och utveckla skolan, vården och omsorgen utan annat vinstintresse än vinsten av att varje människa behövs och tas till vara. En solidarisk människosyn där det inte finns vi och dom, där kulturmöten är något positivt och inte ett hot, där människors olika erfarenheter tas tillvara.

Och just detta är väl en vänsterpolitik så god som någon. Ett alternativ som behövs för att vrida politiken mot en ökad rättvisa.

Främlingsfientlighet måste bemötas, rasismen måste stoppas. Det måste finnas ett alternativ till den borgerliga politiken. En politik som värnar den gemensamma välfärden, som gagnar de svaga och utsatta grupperna. En politik där miljöaspekterna tillåts påverka besluten. En politik där insyn och delaktighet förbättras och demokratin utvecklas. En politik där jämställdheten prioriteras. En politik som minskar klyftorna i samhället. En politik som gör Trelleborg bättre.En frihetlig, långsiktigt hållbar socialism.

Mats Sjölin

Ordförande Vänsterpartiet Trelleborg

2009-05-01

Kopiera länk