Vänsterpartiets kommunpolitiska program presenteras

      

Kommunpolitiskt handlingsprogram för Vänsterpartiet Trelleborg 2006 – 2010

 

Vänsterpartiet Trelleborg är ett litet parti. Men vi har ett stort uppdrag.

 

Utveckla Trelleborg – i balans

Det byggs mycket i Trelleborg nu och än mer är på gång. Vi vill att Trelleborg utvecklas i miljömässig, mänsklig och social balans.

Idag byggs nästan enbart villor och bostäder med äganderätt, vi vill ha en mer blandad bebyggelse. Detta motverkar segregation och utanförskap. Hela kommunen ska utvecklas och den utbyggnad som sker ska följas av utbyggnader av skolor och förskolor, av kollektivtrafik och övrig offentlig service. Det intensiva nybyggandet får inte innebära att befintliga bostadsområden glöms bort, boendemiljön måste bli bättre även där.  

Vi vill ha ett levande centrum och är därför negativa till de planer majoriteten har drivit igenom på ökad externhandel med försämrad miljö som följd.

Vi har länge efterlyst Pågatågstrafik till Malmö. Äntligen finns det planer kring detta och äntligen har kommunens negativa inställning mjukats upp. Vi vill att Pågatågsstationen placeras i centralstationens banhall, med en hållplats på öster i Trelleborg samt att trafiken görs attraktiv med minst ett tåg varje kvart i rusningstid.

Vi ser fördelar med att flytta E6:ans infart, om vägen genom Albäck och infarten längs kusten tas bort, om infarten läggs så att miljön vid skolorna inte försämras och om belastningen på Hedvägen kan begränsas. Detta har ännu inte visats. Vi ser ett behov av en Ringväg först när/om trafikmatningen till hamnen kan ske österifrån.

En utbildning för alla – ett livslångt lärande och en stimulerande kultur

Skolan i Trelleborg har varit i fokus i debatten en längre tid. Ambitionen att utveckla Trelleborgs skolor är värd att behålla, men förändringsarbetet måste utvärderas och följas upp. Och framförallt, det måste bli en betydligt bättre dialog. Ambitionerna måste matchas med de resurser som krävs för att spjutspetsskolan också ska få präglas av arbetsglädje och stolthet hos en personal som tillåts bli mer delaktiga i processen.

Kulturen har en stor roll i att främja kunskap, utveckling, delaktighet och demokrati. Mångkulturen främjar förnyelse och integration. Satsa på avgiftsfria museer och pedagogisk verksamhet i samarbete med skolorna. Utveckla Axel Ebbes konsthall. Gör biblioteken till kulturcentra med nya medier. Utökat stöd till teatergrupper. Satsa på en musikscen. Gör Grand till en kommunal bio och permanenta de Antirasistiska Filmdagarna.

Rättvisa och solidaritet – en öppen kommun

Kommunens kanske viktigaste uppgift är som stöd och hjälp i de skeden av livet då det finns behov av vård och omsorg. Kommunen ska vara tillgänglig även för funktionshindrade och åtminstone leva upp till de lagkrav som finns. Segregation och utanförskap ska motverkas. Som arbetsgivare ska kommunen vara ett föredöme i jämställdhets- och mångfaldsarbete.

Många kvinnor i kommunen är utsatta. Vi ser, tyvärr, ett behov av att det inrättas en kvinnojour, där dessa kvinnor kan få skydd, stöd och hjälp. 

Under denna mandatperiod har, efter vårt förslag, möjligheten att lägga medborgarförslag till fullmäktige införts. Vi vill gå längre och låta nämnderna ha öppna sammanträden, öka insynen i kommunens bolag och starta ett demokratiutvecklingsarbete i samarbete med studieförbunden.

Vänsterpartiet här i Trelleborg har ett stort uppdrag. Det är vi som utgör oppositionen till vänster om moderater och socialdemokrater. Det är vi som ska se till så att Trelleborg utvecklas i solidarisk och långsiktigt hållbar riktning. Det är vi som formar politiken ur ett feministiskt och antirasistiskt perspektiv. Vi vill utveckla kulturen i kommunen och vi vill stärka de svaga grupperna i kommunen.

Det är vi som vill minska klyftorna i samhället.

 

Demokrati

En levande demokrati behöver aktiva människor som vågar säga sin mening. Vänsterpartiet utgår från att alla människor vill och kan vara med och påverka sitt eget liv och samhällsutvecklingen i stort. Vi vill utveckla vår gemensamma välfärd efter solidaritetens principer.

Trelleborg är en kommun som rymmer både stad och landsbygd. Trelleborgarnas behov ska styra kommunens insatser och fördelning av medel. Skola, vård och omsorg är till för oss alla på lika villkor. De ska drivas öppet för demokratisk insyn och kontroll samt utan vinstintressen.

Arbetslöshet, ökande klassklyftor och segregation medför och förstärker ett politiskt utanförskap. Kampen mot arbetslöshet, segregation, diskriminering, kvinnors underordning och sociala orättvisor är avgörande för demokratins överlevnad.

Vänsterpartiet vill utveckla medborgar- och brukarinflytandet. Trelleborgarnas engagemang som medborgare, brukare och anställda ska tas tillvara i den kommunala verksamheten. Kommunens arbetsplatser ska präglas av tolerans. Vi slår vakt om offentlighetsprincip och meddelarfrihet, vi uppmuntrar kritisk granskning och stimulerar till bred debatt. Sammanträden i kommunens styrelser och nämnder ska självfallet vara öppna för allmänheten.

En majoritet av kommunens anställda är kvinnor, många med låg lön och små möjligheter till inflytande på arbetstider och verksamhet. De traditionella manliga maktstrukturerna måste brytas ner för att vi ska kunna göra kommunen till en mer jämlik och jämställd arbetsgivare.

Tydliga beslutsvägar med klara, realistiska och uppföljningsbara mål i den kommunala organisationen är en förutsättning för att trelleborgarna ska kunna tolka och påverka de politiska besluten. Lika självklart som det är att beskriva ekonomiska konsekvenser inför ett beslut ska det vara att belysa konsekvenserna för jämställdheten. Jämlikhet innebär att alla trelleborgare får den service man behöver oavsett inkomst, kön, etnicitet, sexuell läggning eller funktionshinder.

 

Folkhälsa

Folkhälsoarbete är i hög grad en kommunal angelägenhet och i detta ingår att verka för att alla trelleborgare har bra bostäder till rimliga kostnader samt att alla trelleborgare får äta sig mätta, har möjlighet till vila och rekreation och tillgång till kultur och fritidsaktiviteter.

Kommunen bör prioritera utsatta grupper som äldre, funktionshindrade, psykiskt och kroniskt sjuka samt barn och ungdom. De som har störst behov är de som har svårt att hävda sig och föra sin egen talan.

 

Sjukvård

Sjukvården ska vara demokratiskt styrd och offentligt finansierad. Det möjliggör hög kvalitet och likvärdig vård efter behov.

Närsjukvården är grunden för all hälso- och sjukvård. Där ingår både kommunens hälso- och sjukvård, primärvården, mödra- och barnhälsovården, skolhälsovården och psykiatrin. Samverkan mellan sjukvårdens huvudmän, skolan, socialtjänsten och äldreomsorgen är nödvändig för att människornas behov av vård ska garanteras. Vare sig anhöriga eller patienter ska behöva uppleva att den vård de får försenas eller försvåras för att ansvaret övergår från region till kommun.

I Trelleborg ska lasarettets utveckling som närsjukhus fortsätta. Med de nya moderna lokalerna och medicinakut dygnet runt samt ett bra samarbete med UMAS får vi en trygg, säker och tillgänglig sjukhusvård i Trelleborg.

 

Äldre och funktionshindrade

Samhället ska utformas så att fysiska och psykiska handikapp inte hindrar någon från att delta i olika samhälleliga aktiviteter. Både äldre och funktionshindrade ska ses som resurser i samhället och deras livserfarenhet och kunskap ska tas tillvara i samhällsbyggandet.

 

Äldreomsorg

Pensionärernas egen förmåga att hålla sig friska, organisera sin vardag och delta i samhällslivet ska stimuleras och underlättas. Detta kan göras med förebyggande hälso- och friskvård, genom information och stöd till föreningslivet och uppsökande verksamhet.

Boendet är en central fråga. Ansträngningarna för att äldre ska bo kvar hemma är både ett uttryck för de äldres egna önskemål och ett uttryck för samhällets anpassning till minskade ekonomiska resurser.

Trelleborg behöver fler seniorbostäder och andra alternativ till dagens särskilda boenden. Ensamhet och isolering är ett problem och vänsterpartiet arbetar för att äldre som vill flytta till någon typ av gemensamt boende ska få göra det.

Vänsterpartiet vill ha en äldreomsorg som utgår från de äldres specifika behov och som respekterar vars och ens egenart. Det ska finnas tillräckligt med hemtjänst och särskilda boenden för olika grupper, till exempel demenssjuka. Vården ska präglas av respekt för människors behov av självbestämmande och integritet. Det krävs också att personalen har en god arbetsmiljö och tid så att de kan ge den vård som behövs. De anhöriga måste visas respekt och hänsyn tas till deras behov. De som vårdar någon närstående i hemmet ska ha möjligheter till stöd, regelbunden avlastning och sakkunnig information.

Tillgång till läkare, sjuksköterskor och rehabiliteringspersonal i tillräcklig omfattning ska garanteras. Vi vill ha en helhetssyn på vården, vilket förutsätter att alla länkar i vårdkedjan samarbetar och vårdpersonalen måste vara flexibel och ha hög kompetens för att kunna tillgodose skiftande behov. Alla anställda inom vård och omsorg behöver därför en ordentlig grundutbildning, kontinuerlig fortbildning samt tillgång till handledning.

 

Stöd till funktionshindrade

Alla kommuninvånare ska ha den service, vård och omsorg de behöver. De som har psykiska eller fysiska funktionshinder ska vara med i samhällsgemenskapen på samma villkor som andra. Tillgång till samhällslivet och självbestämmanderätt över den personliga livssfären ska garanteras. Kommunen har ett stort ansvar att realisera den lagstiftning som garanterar rätten till delaktighet – Lagen om stöd och service till svårt funktionshindrade och Lagen om personlig assistent.

Byggandet av särskilda boenden för funktionshindrade måste följas upp och planera så att de motsvarar behoven. Vänsterpartiet arbetar också för att öka resurserna så att de funktionshindrades behov av aktivitet, gemenskap och mötesplatser ska tillgodoses.

 

Rätten till arbete

För Vänsterpartiet är rätten till arbete central. För oss är inte en arbetslöshet på 4 % att betrakta som full sysselsättning, alla ska vara med och kunna utföra sin del för att utveckla den gemensamma välfärden. De negativa effekterna av utanförskap genom arbetslöshet är stor och betydande och har redan marginaliserat stora grupper.

Det huvudsakliga politiska arbetet för rätten till arbete görs på nationell nivå men naturligtvis har det stor betydelse på vilket sätt arbetet sker lokalt, på kommunal nivå.

Vänsterpartiets centrala målsättning är att under mandatperioden avsätta resurser för 200 000 offentliga jobb. För Trelleborgs del skulle det innebära runt 800 jobb i offentlig verksamhet där vår uppgift blir att bevaka frågan så att Trelleborg får och tar sin del av denna satsning på offentliga jobb.

Vi kommer att fortsätta arbetet mot privatiseringar av offentlig verksamhet. Detta har hittills inte varit något stort problem men kan mycket väl få aktualitet.

Vänsterpartiet är positiva till att företag etablerar sig i Trelleborg, vår ambition är att vi fortsatt ska ha en hög andel arbetstillfällen i kommunen. Det betyder inte att vi bejakar allt företagande. Handlar det om miljöfarlig verksamhet, utrymmeskrävande verksamhet med få arbetstillfällen eller företag med dålig arbetsmiljö och personalpolitik kommer vi att ifrågasätta och ställa krav på en sådan etablering.

 

Kommunen som arbetsgivare

Trelleborgs kommun är generellt en bra arbetsgivare men vi vill arbeta för att kommunen blir en "spjutspetsarbetsgivare". Detta kan ske genom ett antal förbättringar.

Jämställdhet: Det tog tid innan Trelleborgs kommun fick en jämställdhetsplan. Vi kommer att arbeta för att jämställdhetsplanen följs, att den årligen revideras och att aktiva åtgärder görs som främjar jämställdheten.

Arbetstidsförkortning: Vänsterpartiet har länge drivit kravet på sex timmars arbetsdag. Kravet är i hög grad relevant men är inte möjligt att genomföra på kommunal nivå då en stor del av besparingarna tjänas in på andra ställen, främst staten. Vi vill dock arbeta för att en förkortning sker för anställda i kommunen som genom arbetets fysiska eller psykiska tyngd är i behov av kortare arbetsdag.

Heltidstjänster: Vänsterpartiet vill att alla tjänster i Trelleborgs kommun ska vara heltidstjänster. För den som av någon anledning tillfälligt eller under längre tid vill arbeta kortare tid ska rätten till detta finnas.

Anonyma ansökningar: Alla ansökningar till tjänster inom kommunen ska vara avidentifierade. Vi menar att det är utbildning och meriter som ska avgöra vem som ska anställas och inte kön eller etnicitet.

Ökad andel chefer med utländsk bakgrund: Vänsterpartiet vill arbeta för att andelen chefer inom Trelleborgs kommun med utländsk bakgrund ska avspegla befolkningsfördelningen i kommunen.

Bekämpa sjukfrånvaron: Vi vill ha åtgärder för en halvering av sjukfrånvaron till 4 % bland kommunens anställda under mandatperioden.

Ta lärdom av spjutspetsskolan: De negativa effekter som visats vid införandet av spjutspetsskolan och spjutspetsgymnasiet måste kommunen ta lärdom av. Vänsterpartiet vill att det vid större omorganisationer, under en lämplig övergångstid, tillförs motsvarande personalresurser som omorganisationen till en början ger i merarbete.

 

Trafik

Bilismen har många positiva värden. Den innebär en flexibilitet och en frihet som kollektivtrafiken aldrig kan konkurrera med. Samtidigt för bilismen med sig påfrestningar på miljö och samhälle vilka måste begränsas. En ohämmad privatbilism skulle innebära mycket negativa konsekvenser, inte minst för miljön. Privatbilismen skall dock inte begränsas genom förbud, utan genom att det skapas attraktiva alternativ.

Kollektivtrafiken har en central roll, dels när det gäller miljön, dels när det gäller möjligheten att ta del av service, kultur, rekreation m m för icke-bilinnehavare. I dagsläget är det betydligt fler kvinnor än män som nyttjar kollektivtrafiken. En utbyggd och väl fungerande kollektivtrafik är därför också en jämställdhetsfråga.

Vi vill ha Pågatågstrafik till Malmö. Spår finns redan. Resenärer finns också redan nu, titta bara på de fullastade bussturer som går till Malmö, titta på de bilar, där ensamma bilister väljer, eller tvingas välja, köer, trängsel och en förpestad miljö. Pågatågstrafiken är ett snabbare, bekvämare och mer miljövänligt alternativ som kommer att innebära att fler människor reser kollektivt. Vi vill att Pågatågen skall ha Trelleborgs central som sin station och dessutom stanna på öster i närheten av Fagerängen. Med busstrafik till dessa stationer, kan hela tätorten få nytta av Pågatågen. Med busstrafik till Östra Grevie ansluts Anderslöv och Alstad. Samtidigt förutsätter detta att trafiken utformas attraktivt. Det som hittills har presenterats har inte varit acceptabelt med en alltför gles trafik.

Busstrafiken behöver förbättras i kommunen och kollektivtrafiken måste in tidigare i planeringsprocesserna. Det måste bli lättare att ta sig till kommunhuvudorten från bl a Anderslöv, Skegrie och Klagstorp. Trafikförsörjningen till Stavstensudde och Skåre måste utformas på ett bättre sätt. Vi vill ha en hållplats i Skegrie för buss 146. Även med Pågatågstrafik kommer en viss busservice på linjen mot Vellinge och Malmö att behövas. Vi vill att stadsbussarna drivs med biogas och vi vill att busshållplatserna görs tillgängliga för handikappade.

Den ökade bilismen har gjort att cyklarna har trängts undan. Det är viktigt att det skapas bra cykelmöjligheter längs hela väg 101 samt dessutom från Trelleborg till Skegrie och till Skåre.

Trafikmiljön i Anderslöv och Smygehamn är idag inte acceptabel. Tät och tung trafik leds rakt genom samhällena och skapar en otrygg miljö. Här behövs trafiksäkerhetshöjande åtgärder.

Olika förslag har presenterats för den utbyggda E6:ans anslutning i Trelleborg. Det finns fördelar med att flytta E6:an, Albäcksområdet skulle kunna utvecklas och kustremsan skulle kunna utnyttjas på ett bättre sätt. Samtidigt finns det nackdelar i form av ökad trafik nära skolor samt en ökad belastning längs Hedvägen. De förslag som nu föreligger tillvaratar inte de möjligheter som finns. Istället för att flytta infarten blir det en infart till. Då har fördelarna med en ändrad infart försvunnit. Vi vill att infarten flyttas längre västerut så att de kommer bort från Bäckaskolan och Fågelbäckskolan. Behovet av en ringled runt Trelleborg är avhängigt hur E6:ans infart löses och också hur trafiklogistiken i hamnen är upplagd. Så länge hamntrafiken måste komma till färjorna västerifrån är det inte stor mening att leda trafiken runt stan.

 

Kulturpolitik

Kultur är en mänsklig rättighet som har ett eget värde. Kultur befrämjar personlig kunskap och utveckling som är viktig för delaktighet och demokrati. Kultur speglar en samhällsutveckling och skapar debatt och diskussion kring viktiga frågor. I dagens kultur betyder mångkulturen mycket för förnyelse och integration.

Kultur skall vara tillgänglig för alla. Plånboken skall inte styra och kulturen skall nå ut till stadsdelar och bostadsområden. Kulturutbudet skall präglas av både tradition och förnyelse, liksom av satsningar på bredd och elit, på både amatörer och proffs.

Ett rikt och dynamiskt kulturliv gör Trelleborg till en bra stad att leva och arbeta i.

Satsa på avgiftsfria museér och pedagogiska verksamheter i samarbete med skolorna. Utveckla verksamheten på Axel Ebbes konsthall.

Gör biblioteken till kulturcentra med satsningar på nya medier.

Utökat stöd till teatergrupper och teaterföreningar. Satsa på en scen för musik där amatörer och proffs kan ha konserter.

Gör Grand till en kommunal biograf med ekonomiska och tekniska möjligheter för olika typer av filmaktiviteter. Gör Grand till en digital biograf. Satsa på en kommunal film och mediaverkstad med pedagogisk verksamhet. Gör Antirasistiska Filmdagar till ett permanent arrangemang.

Inga eller låga avgifter för musikskolan.

Ge kultursekreteraren och verksamheten på Parken mer resurser för sin utveckling.

 

Bostadspolitik

En god bostad till en rimlig kostnad är en grundläggande social rättighet och skall vara en del av välfärdspolitikens mål. En bra bostadspolitik ska motverka marknadskrafternas spekulation och exploatering av de boende. Bostadspolitiken skall utgå från medborgarnas behov och lika värde. Bostadspolitiken skall motverka den ökande segregationen. Samhället bör skaffa sig ett inflytande över byggprocessen för att göra det möjligt att bygga till rimliga kostnader och miljövänligt

Bygg nya hyresrätter och bygg små billiga lägenheter för ungdomar. Blanda hyresrätter och bostadsrätter i nya områden och blanda olika typer av fysisk bebyggelse i nya områden. Experimentera med kooperativa ägandeformer och kollektivhus. Bygg gemensamhetslokaler i alla nya områden.     Prova olika former av brukar och boendeinflytande. Bygg bostäder anpassade för äldre och handikappade

Främja ekologiskt byggande för hållbarhet och god miljö. Alla nya områden skall anpassas till och planeras utifrån möjligheter till en god kollektivtrafik.

Gör Trelleborgshem till ett bostadspolitiskt verktyg med tydliga ägardirektiv och en stark ställning på bostadsmarknaden.

Ta fram ett bostadsförsörjningsprogram för kommunen. Starta en bostadsförmedling.

Gör STADEN MOT HAVET tillgängligt för alla trelleborgare

 

Ekonomi

Den kommunala ekonomin i Trelleborg är god, samtidigt är behoven stora. En god kommunal ekonomi bygger på en god hushållning. Utgifter skall ständigt ifrågasättas, men besparingar leder inte alltid till en förbättrad ekonomi, åtminstone inte långsiktigt. Det måste finnas utrymme till investeringar, och det inte bara i form av byggnader och liknande utan även i verksamhetens kvalitet genom personalförstärkningar. En budget är en ekonomisk planering som också innebär en utfästelse kring hur verksamheten skall utformas och vilken kvalitet som kan förväntas. Denna verksamhetsplanering är minst lika viktig som den siffermässiga planeringen. Att uppfylla en budget är inte bara att ha kontroll på intäkter och kostnader utan också att leva upp till det som utlovats kring verksamhetens innehåll, båda dessa delar är viktiga.

Så långt vi kan bedöma finns det ingen anledning att ändra den kommunala skattesats vi har för närvarande, varken uppåt eller nedåt.

Vi kommer inte att medverka till att lägga ut kommunala verksamheter på entreprenad.

 

Miljö

Det är viktigt att miljöarbetet sker lokalt och med lokal kunskap och förutsättningar. All miljöpåverkan – även de globala miljöproblemen – har ett lokalt ursprung. Därför är det på det lokala planet man bäst angriper dessa problem. Agenda 21-arbetet är viktigt och nödvändigt och måste fortsätta. Vi vill att det arbetas fram en lokal handlingsplan för Agenda 21 i Trelleborg. Det är också viktigt att kunskaperna i miljöfrågor förbättras, att förståelsen för nödvändigheten av miljöarbetet ökar. En bra information och utbildning är därför av stor vikt. 

I Trelleborg har mycket av miljöproblemen sitt ursprung i trafiken. Det är nödvändigt att begränsa privatbilismen och bygga ut kollektivtrafiken, det är också nödvändigt att föra över godstrafik från landsväg till järnväg. Vi vill utnyttja vänortssamarbetet med Sassnitz så att gemensamma krav ställs på miljöanpassade transporter. Hamnavgifterna bör anpassas så att färjorna uppmuntras till att använda mer miljövänligt bränsle.

Åtgärder för att få samtliga hushåll anslutna till de kommunala reningsverken är en angelägen miljöåtgärd. Anslutningsavgifterna måste därvid hållas på en rimlig "tätortsnivå".

Ett utökat producentansvar för förpackningar/avfall är viktigt. Men kommunen har också ett ansvar och måste se till så att källsorteringen fungerar heltäckande och att det finns avfallsplaner i kommunen och på industrierna. Möjligheterna till sopsortering måste förbättras. Det är viktigt att vi i avfallssammanhang tar tillvara resursen biogas. Biogas kan med fördel användas både för el- och värmeproduktion, den kan också användas som drivmedel i fordon.

En god miljö i kommunen förutsätter att alla tar sitt ansvar. Detta gäller inte minst jordbruket. En allt för stor användning av bekämpningsmedel och gödning rubbar balansen och hotar miljön. Genom anläggning av våtmarker och plantering av lövskog förbättras miljön samtidigt som områden kan bli attraktiva för natur- och friluftsliv.

Kommunen bör, för de egna transporterna, söka hitta så miljövänliga alternativ som möjligt, elbil kan vara ett alternativ. I all kommunal upphandling bör miljöaspekterna ges ett större utrymme.

Vi vill starta försöksverksamhet i någon skola/förskola med KRAV-odlade livsmedel.

Vi vill arbeta för miljöcertifiering av skolor.  

 

Energi

Grundläggande för arbetet med energifrågorna är övergången till ett hållbart ekologiskt samhälle. Det allra bästa sättet att lösa energifrågan är naturligtvis att minska konsumtionen av energi, därför måste energisparande åtgärder prioriteras. Vi måste utveckla och satsa på alternativa energikällor såsom ved, flis, biobränsle, sol och vind. Sopförbränningen måste vara effektiv och miljövänlig. Vi är positiva till en utbyggnad av fjärrvärme.

Vindkraft bör ges ett större utrymme. Kommunen kan här medverka till att så sker. Vi vill minska på de restriktioner för en vindkraftsuppbyggnad som kommunen har satt upp i översiktsplanen. Vi vill uppmuntra en utbyggnad inte sätta upp hinder. Vi måste arbeta mycket mer för att hitta områden där vindkraft i betydligt större grad än idag kan etableras.

 

Skola

Trelleborgs skolor har målet att bli en "spjutspetsskola". Det är en inriktning mot ett mer integrerat arbete mellan skola och socialtjänsten och ett arbetssätt med tätare kontakter mellan skolan och hemmet. Det är också en ambition att kraftigt förbättra skolans resultat.

Ambitionen att utveckla Trelleborgs skolor är värd att behålla, men det krävs att tillräckliga resurser kan skapas för att ambitionen ska vara möjlig att uppnå. Det är också viktigt att förändringsarbetet utvärderas och följs upp. Och framförallt, det måste bli en bättre dialog. Det är positivt att kontakterna med föräldrarna har utökats, men hur kan det göras bättre och mer effektivt? Ambitionerna måste ges de resurser som krävs för att spjutspetsskolan också ska få präglas av arbetsglädje och stolthet hos personalen. Visst måste det vara något att gemensamt sträva efter?

Lokalbehovet är stort och akut, därför är det nödvändigt att snabbt bygga om och bygga ut. Det är också viktigt att skapa en bra och stimulerande arbetsmiljö för elever och personal.

Den ökade efterfrågan innan förskolan som följer av befolkningstillväxten måste mötas med satsningar på personal och lokaler. Kvaliteten i omsorgen får inte bli eftersatt bara för att behoven ökar, personaltätheten inom förskolan måste successivt bli bättre. 

Skolmat och skolskjuts skall vara gratis både i grund- och gymnasieskola, det senare är en rättvisefråga för dem som inte bor i tätorten. Varje barn skall ha rätt till tre hälsoundersökningar av läkare under sin grundskoletid för att upptäcka och motverka ohälsa.

Barnomsorg och skola skall även i fortsättningen bedrivas i kommunal regi, inte dräneras på resurser av s k "privata alternativ".

Det ska finnas möjlighet till olika arbetssätt inom skolan. Pedagogiska idéer ska kunna prövas och utvecklas.

Studieförbunden spelar en viktig roll för folkbildning, kultur och den demokratiska processen. I samarbete med kommunen, men med bibehållen integritet, skulle denna roll kunna utvecklas, inte minst så att demokratin fördjupas. En levande demokrati förutsätter ett levande engagemang, att det finns ett utrymme för det demokratiska samtalet.

Fritid

Vi måste arbeta för att utbudet av olika arrangemang i kommunen blir större. Som det är idag finns det ett flertal grupper av ungdomar utan fast plats för sin verksamhet. 

Satsa på barn och ungdomars möjlighet att skapa en kulturinriktad fritid.

Mer stöd till ungdomsidrotten och föreningsverksamheten för ungdomar/barn. Koppla stödet till ett ansvar att bedriva integrations-, jämställdhets och drogförebyggande arbete. Föreningarna ska inte betala avgift för de kultur- och fritidsaktiviteter som sker i kommunala lokaler.

Låt Anderslöv få ett friluftsbad som sedan

Kopiera länk