Ny insändare

Nedan en insändare inskickad idag till Trelleborgs Allehanda:

Vad ska en människa sträva efter, ökad konsumtion eller solidaritet i välfärden? Svaret borde vara självklart, de flesta upprörs över de fruktansvärda berättelserna om svikna barn och äldre inom sjukvården. Om alla kvinnor som vänt i dörren till BB och inte vetat vart de skulle ta vägen.

Exemplen är många – skrämmande många. Så många att det är på sin plats att fråga sig om det verkligen ska få hända i Sverige år 2014. Vårt rika samhälle där ingen ska få gå utan. Vi har ett offentligt system som ska garantera alla vård oavsett storleken på plånboken, yrke, ålder, hudfärg och religion. Alla säger sig vara stolta över detta. Alla politiker. Men somliga hinner inte andas in förrän de fortsätter med vad de egentligen menar.
Du får inte vara bidragsberoende, du får inte hamna utanför och hamnar du där i alla fall då är det helt och hållet ditt eget fel; för detta ska du straffas – hårt. 65 % av intäkten får du nu dessutom i en begränsad tid. Stressen och oron över detta lägger sig aldrig, den bara ökar.
Sedan är skattelättnader prio nr ett. Spelar ingen roll om det fungerar eller ej det är ett ideologisk mål som ska nås till varje pris. Allt i den privata sfären heliggörs det är den enda vägen till nirvana.
Medan skattelättnaderna genomförs sjunker kvaliteten inom välfärden, till sist varnar konjunkturinstitutet för att det saknas 120 miljarder i skatteintäkter, denna varning talar för döva öron; nej bara fortsätta sänka skatterna – nja, kanske inte de närmsta åren, men sen!
Sen får du som medborgare ansvaret att se till att köpa mer, allt vad hjärtat kan begära för det är konsumtion som ska rätta till den skeva verkligheten. Det är du som förlorat det mesta av din inkomst som får ansvaret – köp, köp, köp!
Alliansen förlorar valet och domedagsprofeterna höjer sina röster: skynda köp innan staten tar allt!! Vem vet när du igen får råd med en dunjacka till 2000 kr? Nog aldrig, sorgen är omättlig……
Nu efter valet kan du som bidragsmottagare förväntas att få råd med en dunjacka, inte till 2000 kr men nog till 600. Du kan tillåta dig att köpa för nu får du råd.
Sedan kan välfärden börja andas igen, du kommer inte behöva vänta så orimligt länge på hjälp.
Tänk att det kommer bli så, vilken lättnad!
Birgitte Jensen
Vänsterpartiet Trelleborg
Kopiera länk