Insändarsvar angående uttalande av Lars Werner 1989

Nils-Eric Sandberg angrep i en gästkrönika i TA ett uttalande som VPK:s ledare Lars Werner gjorde 1989. Nedan finns ett svar, inskickat idag till TA:

Frågan om att avskaffa vinster är hotfull för borgerligheten, så hotfull att argumenten blir närmast desperata.

Nils-Eric Sandberg har i en gästkrönika den 25 augusti letat fram ett 25 år gammalt citat där Lars Werner hyllar DDR:s kommunistparti. Att den borgerliga regeringen några år tidigare efter Ola Ullstens initiativ hade gett Serafimerorden till Rumäniens diktator Ceaușescu nämns inte i krönikan men illustrerar att det trots allt har hänt en del på ett kvartssekel, att naiviteten inte bara fanns hos VPK.

Mer intressant är hur Vänsterpartiet idag, fyra partiledare senare, ser på frågan om demokrati och socialism.

Sandberg citerar Jonas Sjöstedt från en SvD-intervju: ”Vårt långsiktiga mål är den demokratiska socialismen och att avskaffa kapitalismen.” Sandberg tar i så han nästan spricker när han tolkar detta som att staten ska konfiskera alla företag, inklusive t ex tidningarna samt att ett kommandosamhälle skapas med en kombination av diktatur och fattigdom.

Istället för fria fantasier går det att läsa vidare i intervjun där Sjöstedt svarar att innebörden inte är att äganderätten ska avskaffas men att demokratin inte blir fullständig så länge den inte har räckvidd in på ekonomins område. Vänsterpartiets partiprogram anger: ”I ett socialistiskt samhälle ersätts kapitalismens odemokratiska styrning av företag, koncerner och karteller med demokratiskt framarbetade riktlinjer för ekonomins utveckling. Det samhälleliga inflytandet över investeringar och kreditgivning stärks.”

Visioner är till naturen inte lika precisa som det man vill genomföra de närmaste åren eller decennierna. De har naturligtvis ändå ett värde för att förstå ett parti och den politik som förs, även i det kortare perspektivet. Visionen är en kompassriktning där V:s partiprogram anger: ”Det gemensamma och samhälleliga ägandet skall öka och användas för att främja jämlikhet, demokrati, och ekologiskt hållbar och rättvis regional utveckling.”

Visioner måste konkretiseras och Vänsterpartiet gör detta med att gå till val på att privata lycksökare inte ska vara välkomna i välfärdssektorn. Där har marknadskrafterna getts för stort utrymme, dränerat verksamheten ekonomiskt och verkat utarmande på kvaliteten. Just det vill vi förändra.

Birgitte Jensen, Lena Lundberg, Mats Rosander, Mats Sjölin, John Thörnlund

Vänsterpartiet Trelleborg

 

Kopiera länk