Därför blev jag medlem i Vänsterpartiet Trelleborg!
Nedan en berättelse från en av de nya medlemmar som har gått med i Vänsterpartiet Trelleborg den senaste månaden. Kom gärna med du också – vi behöver bli ännu fler!
Som ny medlem i Vänsterpartiet har jag funderat en del på nyckelorden som används för att beskriva partiet politik. Har därför gjort en egen analys tillsammans med min dotter som läser mänskliga rättigheter och kommit fram till att Vänsterpartiet är ett parti som arbetar för Mänskliga rättigheter. Sverige har som land bland annat skrivit under FNs allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna, FNs kvinnokonvention samt FNs barnkonvention. Dessa är vägledande för min politiska ståndpunkt och mitt engagemang!
Feminism, solidaritet och jämställdhet är mänskliga rättigheter.
Vänsterpartiet uppger på sin hemsida att de vill se att kvinnor får lika lön som männen och halva makten. Detta då de ser ett stort problem i samhället att kvinnor gör hela arbetet hemma och får lägre löner och karriärer. Vänsterpartiet anser att alla människor som lever i Sverige är lika mycket värda[1]. Vidare vill Vänsterpartiet att kvinnor och män ska ha lika möjligheter och rättigheter. Vänsterpartiet menar att kvinnor ska ha rätt att bestämma över sin egen kropp och vill därför se en skärpt våldtäktslagstiftning. De vill även se minskade inkomstskillnader mellan män och kvinnor och lika lön för lika arbete. Rätten till heltid i arbetslivet ska stärkas liksom delad föräldraförsäkring.[2]
Enligt ICCPR[3] (FNs allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna) ska alla människor vara lika inför lagen och har rätt till samma skydd av lagen utan diskriminering av något slag. I detta avseende skall lagen förbjuda all diskriminering och garantera var och en ett likvärdigt och effektivt skydd mot all slags diskriminering, såsom på grund av exempelvis kön.Genom att skriva under ICCPR erkänner Sverige det inneboende värdet hos alla människor och av deras lika och obestridliga rättigheter vilka utgör grundvalen för frihet, rättvisa och fred i världen. Detta då alla människor är födda fria och lika i värde och rättigheter. I FNs allmänna förklaring framgår också i artikel 23 att alla människor har rätt till arbete, rättvisa och tillfredsställande arbetsförhållanden liksom att själv få välja sysselsättning. Alla människor ska få lika lön för lika arbete.Var och en som arbetar har rätt till en rättvis och tillfredsställande ersättning som ger honom eller henne och hans eller hennes familj en människovärdig tillvaro och som vid behov kan kompletteras med andra medel för socialt skydd(a.a.). Detta går ihop med Vänsterpartiets mål att stärka kvinnors ställning i samhället genom bland annat lika lön, lika rättigheter och möjligheter.
CEDAW[4] (FNs förklaring om kvinnors rättigheter) fastställer liknande rättigheter som FNs allmänna förklaring. De stater som bundit sig till de internationella konventionerna om de mänskliga rättigheterna är skyldiga att säkerställa lika rätt för män och kvinnor att åtnjuta alla ekonomiska, sociala, kulturella, medborgerliga och politiska rättigheter.Diskriminering av kvinnor kränker principerna om lika rättigheter och respekt för människans värdighet. Diskriminering är ett hinder för kvinnors deltagande, på samma villkor som män, i sina länders politiska, sociala, ekonomiska och kulturella liv. Det hindrar ett ökat välstånd för samhälle och familj och försvårar den fulla utvecklingen av kvinnors möjligheter i sitt land. Genom att skriva under denna konvention ska Sverige utan dröjsmål inrikta sin politik på att avskaffa diskriminering av kvinnor på exempelvis arbetsmarknaden. Detta genom bland annat lika lön för lika arbete, rätt att själv välja arbete och rätt till arbete och få samma bedömning vid urval till anställning (a.a.).
Barns rättigheter är mänskliga rättigheter
Enligt Vänsterpartiets hemsida vill dem att flickor och pojkar ska ha lika rättigheter och möjligheter. De vill höja underhållsstödet för barn mellan 0-19 år då det främst är barnen som drabbas vid dåliga ekonomiska förutsättningar i hemmet.[5] De vill stärka barns rättigheter i samhället och inlemma barnkonventionen i svensk lag vilket skulle stärka barns ställning och rättigheter då lagstiftningen tydligt skulle visa vilka rättigheter myndigheterna måste ta på allvar och erbjuder barn skydd. Detta skulle synas i exempelvis vårdnadstvister, asylprocesser och utredningar av socialtjänsten då barnen skulle få komma till tals.[6]
Enligt FNs allmänna förklaring[7] ska mammor och deras barn vara berättigade till särskild omvårdnad och hjälp. Alla barn ska ha rätt till samma sociala skydd, vare sig de är födda inom eller utom äktenskapet (a.a.). Detta kan ses i Vänsterpartiets förslag att höja underhållsstödet och stärka barns rättigheter och ställning.
FNs barnkonvention[8] anger att konventionsstaterna ska respektera och tillförsäkra varje barn inom deras jurisdiktion de rättigheter som anges i denna konvention, exempelvis rätt till liv och utbildning. Detta utan åtskillnad av något slag, oavsett barnets eller dess föräldrars eller vårdnadshavares ras, hudfärg, kön, språk, religion, politiska eller annan åskådning, nationella, etniska eller sociala ursprung, egendom, handikapp, börd eller ställning i övrigt. Konventionsstaterna ska vidta alla lämpliga åtgärder för att säkerställa att barnet skyddas mot alla former av diskriminering eller bestraffning på grund av föräldrars, vårdnadshavares eller familjemedlemmars ställning, verksamhet, uttryckta åsikter eller tro (a.a.). Detta går ihop med att Vänsterpartiet vill att alla barn ska ha samma rättigheter och möjligheter samt stärkt ställning och skydd i samhället.
Lena Lundberg
Ny medlem i Vänsterpartiet Trelleborg
[1] https://www.vansterpartiet.se/politik 140803
[2] https://www.vansterpartiet.se/politik/feminism 140803
[3] https://www.manskligarattigheter.se/sv/vem-gor-vad/forenta-nationerna/fn-s-allmanna-forklaring 140803
[5] https://www.vansterpartiet.se/politik/feminism 140803
[6] https://www.vansterpartiet.se/politik/barn-och-ungas-rattigheter 140803
[7] https://www.manskligarattigheter.se/sv/vem-gor-vad/forenta-nationerna/fn-s-allmanna-forklaring 140803