Ännu en insändare – En kvinnas väl och ve

Följande insändare har skickats till TA idag:

Hur mår dagens kvinna och ur vilket perspektiv ska man betrakta henne? Arbetar hon heltid med fast anställning eller är hon deltidsanställd/timvikarie och behöver vakta mail eller sms dagligen för att få ihop sina timmar. Är hon sambo och delar ekonomi och hemmets bördor med sin partner eller är hon ensamstående med försörjning av två eller fler barn och beroende av bidrag? Finns det vuxna barn som bor kvar hemma pga brist på jobb och/eller bostad som behöver hjälp med sin försörjning? Har hon äldre eller sjuka anhöriga som får stöd i samhället eller behöver hon ägna kvällar och helger åt omsorg och omvårdnad och att trösta där adekvat hjälp från offentlig eller privat instans inte är tillräcklig?

Vi vet att kvinnor tar ett stort ansvar i samhället och ofta är dubbelarbetande. Vi vet också att känslan av att ständigt vara behövd tillsammans med tidsbrist skapar känsla av stress och otillräcklighet. Att ständigt gå och oroa sig att ekonomin, tiden och kraften inte räcker till för att leva upp till familjen och samhällets krav och normer som t ex att fixa alla kostnader i samband med ett studentfirande eller att hjälpa sin tonåring skaffa ett körkort så att den lättare kan få ett arbete. Denna stress ökar risken för utmattning och sjukdomar som ex högt blodtryck, hjärtinfarkt, ångest, depression och fibromyalgi. Många kvinnliga sjukdomar, även om de är vanliga, kan kräva en kamp i sig för att få gehör och övertyga sjukvården om att man har ont och behöver hjälp. Ett ex är sjukdomen Endometrios, där livmoderslemhinnan växer utanför livmodern och orsakar inflammation och stark smärta, detta drabbar var tionde kvinna. Att t ex drabbas av bröstcancer som innebär ökade omkostnader för läkarbesök (1100 kr), läkemedel (2200 kr), sjukresor (1980 kr), avgifter för slutenvård (100/50 kr/dygn) och hjälpmedel på en liten sjuklön eller pension. Det finns kvinnor som avstår från behandling för att pengarna inte räcker till. En annan kamp och utsatt situation för många kvinnor är våld i nära relationer som oftast sker bakom stängda dörrar. Denna utsatthet är orimlig att leva i och bör liknas vid tortyr.

Det är dags att agera för kvinnors rätt i samhället. Vänsterpartiet Trelleborg vill stoppa mäns våld mot kvinnor genom en samtyckeslag. Vidare se till att kvinnojouren får den ersättning som krävs för att fortsätta sitt viktiga arbete med kvinnor som är utsatta samt att kommunens Kvinnohus får fortsätta sin verksamhet med ökade anslag. Ge kvinnor rätt till heltidsanställning med lön som går att leva på och som ger en god pension. I detta ingår utjämning av löneskillnader mellan män och kvinnor som idag i genomsnitt ligger på ca 5,000 kr i månaden. Vänsterpartiet vill höja sjukersättningen så att även de med låg inkomst har råd att stanna hemma vid sjukdom. Även arbetslöshets- och sjukpensionsersättning behöver höjas för att minska bidragsberoende. Vänsterpartiet Trelleborg vill minska stress och sjukdom bland kvinnor och ge tid för uppbyggnad av goda livskvalitéer.  Därför vill vi inleda försök att införa sänkt arbetstid med bibehållen lön inom kvinnodominerade yrken som ex kommunens vårdinrättningar. Vidare vill vi öka de anställdas inflytande och möjlighet att påverka i verksamheterna. Andra faktorer för att minska belastningen för kvinnor och öka jämställdheten i samhället är att bygga ut offentliga sektorn och se till att ex barn- och äldreomsorg samt funktionshindrade får tillräckliga resurser för sina verksamheter.

Vänsterpartiet Trelleborg – ett solidariskt, jämställt och feministiskt parti

Kersti Engström, Birgitte Jensen, Lena Lundberg, Susanne Möller, Berit Sjölin

Kopiera länk