Ännu en insändare om Vinster i välfärden

Moderaternas Lars Mikkelä hade en insändare i TA den 1 augusti angående Vänsterpartiets motstånd mot privata vinster i välfärden. Nedanstående replik har skickats in till TA idag.

Lars Mikkeläs tar i en insändare i TA den 1 augusti upp Vänsterpartiets motstånd mot privata vinster i välfärden. Mikkelä menar att det är en förenklad retorik, men visar med insändaren att den inte är tillräckligt förenklad.

Vi har inget emot kooperativ inom välfärden, tvärtom har vi föreslagit att en fond på en miljard kr skapas för att stödja ett kooperativt övertagande av privat driven verksamhet och även hjälpa offentligt driven välfärd som vill öka personalinflytandet.

De stora välfärdsbolagen har vuxit snabbt och är helt dominerande inom den privata delen av välfärden. Bengt Westerberg har noterat detta: ”Förr handlade alternativen mest om lärare, läkare och sjuksköterskor som ville pröva nya arbetssätt. Idag domineras den privata välfärdsmarknaden av en helt annan typ av företag – stora utbildnings- och vårdkoncerner. Självklart kan även de ha ambitionen att pröva nytt, men ofta är det inte deras primära intresse. Det är möjligheterna att tjäna pengar som i första hand lockar.”

Mikkelä vill inte beskriva bolagen som giriga. DN har redovisat hur de fem största välfärdsbolagen under 2012 omsatte 22,4 miljarder kr, hade en vinst på uppskattningsvis 1,2 miljarder, men betalade bara 26 miljoner i skatt. Offentliga medel går till snabbt växande välfärdskoncerner som via avancerade skatteupplägg undvikar att betala skatt i Sverige, för oss är det ett tecken på girighet.

Det offentligas resurser är begränsade. Vi vill inte att miljarder hamnar i skatteparadis, de behövs bättre i äldreomsorg, cancervård, kvinnokliniker, psykiatrin eller för att barnen helt enkelt ska få ett ordentligt mål mat varje dag på dagis och i skolan – inte knäckebröd och vatten. Mikkelä oroas över att Vänsterpartiets politik får väljarnas gehör. Oron är välgrundad, Som-institutet har pekat på att sju av tio vill förbjuda vinstuttag inom vård, skola och omsorg.

Välfärden ska vara en rättighet, inte en handelsvara och ges efter behov, inte efter begär.

Lena Lundberg, Susanne Möller, Bo Nylander, Mats Sjölin, John Thörnlund

Vänsterpartiet Trelleborg

 

Kopiera länk