Insändare – Svar från Birgersson – Och nytt insändarinlägg

Följande insändare från Vänsterpartiet Trelleborg publicerades den 22 maj i TA:

”Feminism att få bort vinster ur välfärden”
”Petter Birgersson skriver på TA:s ledarsida den 13 maj att ”Vänsterpartiets politik är inriktad på att motarbeta en sektor med kvinnliga företagsledare”. Det som avses är Vänsterpartiets konsekventa motstånd mot privata vinster i välfärden. Om skattepengar avsedda för att täcka behov inom vård, skola och omsorg istället försvinner till riskkapitalister och andra privata företag kan detta innebära att någon kvinnlig företagsledare får ändrade förutsättningar.

Långt viktigare är dock att konstatera att om det samlade överskott som privata företag inom välfärdssektorn genererar istället skulle gå till verksamheten motsvarar detta 22 000 undersköterskor. De privata företagen har väsentligt lägre personaltäthet än motsvarande kommunala verksamheter och de anställda har otryggare anställningsformer. Med Vänsterpartiets politik skapas mer resurser till välfärdens kärna och de kvinnor som har sin anställning där kan få fler arbetskamrater.

När flödet av svenska skattepengar till skatteparadis upphör kan pengarna istället stannar kvar i verksamheten och ge utrymme till att satsa på vård, skola och omsorg och utveckla kvaliteten. Därmed är det feminism att få bort vinster ur välfärden.”

Mats Sjölin, Vänsterpartiet Trelleborg

Petter Birgerssons svar fanns med direkt:
”Bra att Mats Sjölin bekräftar att Vänsterpartiet vill stoppa den överväldigande majoritet av företag som betalar sin skatt korrekt, utvecklar svensk välfärd och som i stor utsträckning ägs och styrs av kvinnor. Han vill tvinga kvinnor – och män – att jobba i organisationer som har högre sjukfrånvaro, sämre utbildningsmöjligheter och större missnöje med löner. Denna kapitalförstöring ska finansieras genom nej till frihandelsavtal, utträde ur EU och socialisering av svensk ekonomi. Det är inte bara antifeministisk politik. Den är också väldigt dyr för arbetarna.”

Och följande replik är inskickad idag:
”Petter Birgersson vidhåller i TA den 22 maj att Vänsterpartiets politik är antifeministisk. Detta eftersom vi vill satsa på vård, skola och omsorg och utveckla kvaliteten istället för att låta skattepengar försvinna till privata riskkapitalister. Vi ser detta som en hushållning med skattepengar, Birgersson beskriver det som kapitalförstöring! Så olika kan man se på frågan om varför vi har en gemensam välfärdssektor och vad som ska styra hur den används. Vi vill att brukarnas behov ska styra inom vård, skola och omsorg, inte privata vinstintressen. Vi vill förbättra personaltätheten och få bort otrygga anställningsförhållanden. Antifeminism? Inte i vår begreppsvärld. Välfärden är inte till salu!

Mats Sjölin, Vänsterpartiet Trelleborg

Kopiera länk