Irene Malmbergs tal på Första maj

Hej,

Jag skulle vilja prata lite om det som jag är mest rädd för just nu, nämligen att rasistiska högerpartier ska lyckas mobilsera många människor att rösta på dem i valet till Europaparlamentet och skaffa sig ännu mer inflytande än de redan har.

En gång i tiden kämpade arbetarrörelsen för rätten att rösta och man lyckades. I kampen för rättvisa var rösträtten viktig. Den allmänna rösträtten skulle göra det omöjliga möjligt. Med rösträtten skulle man kunna få del av makten och förbättra levnadsvillkoren för de fattiga.

I arbetarrörelsens barndom men även långt fram i arbetarrörelsens medelålder betraktades rätten att rösta nästan som en skyldighet i breda folklager.

Men sedan dess har något hänt. Vi har sett saker hända med de politiska partierna och deras företrädare som har minskat förtroendet för politiken och politikerna till en nivå som i alla fall inte jag hade väntat mig.

Vad beror det på?

Inte handlar det bara om politiker som fuskar med kvitton eller resor eller om politiker som ertappas som bordellbesökare eller politiker som lider av missbruk.

Nej, det handlar snarare om politiken, hur den har utvecklats. Som om talesättet ”Makt korrumperar” blivit verklighet. För inte kan man lita på något som verkar så opålitligt? När det verkar som om partierna säljer ut sina ideologier bara för att fiska röster och slippa lämna makten ifrån sig?

De stora partierna, de som berömmer sig av att vara statsbärande är idag förvillande lika. Såpass att vi nu har ett gammalt och ett nytt arbetarparti även om en del av oss aldrig tagit det nya för annat än snack.

Intressant är ju också det som händer i vissa kommuner där sossar och moderater hjälps åt och lutar sig mot ordet pragmatisk, det gäller att vara pragmatisk. På det viset uppstår en märklig situation – för utan opposition finns väl inte heller någon majoritet? Istället får vi en ny klass- politikerklassens.

Så – utan att vilja bagatellisera enskilda politikers överträdelser – vill jag ändå säga att det vi kallar politikerförakt nog snarare är en misstro mot politiken. Om det inte spelar någon roll vem man röstar på, varför ska man då rösta?

I detta tomrum finns det utrymme som gett Sverigedemokraterna fotfäste i vårt land. Och över hela Europa har de sina motsvarigheter, Flams Belang, Front National, Dansk Folkeparti, Fremskrittspartiet, i Tyskland finns till och med nazister i regionala parlament och i Grekland finns Gyllene gryning, i Ungern Jobbik…i Ukraina också numera flera nazistiska ministrar i regeringen.

Från lokala till nationella parlament har de tagit sig fram och erövrat inflytande.

Vi som vill något annat än rasism och högerextremism har anledning att vara rädda.

Men – till min stora glädje är jag medlem i ett parti som inte ger upp sina grundläggande värderingar och som fortfarande arbetar för rättvisa och jämlikhet för alla oavsett hudfärg, bakgrund och tillhörighet. Vänsterpartiet och vi vänsterpartister är inte till salu! Inte när det gäller välfärden och inte när det gäller alla människors lika värde!

Nu har vi ett val om några veckor. Sverigedemokraterna kommer att göra allt de kan för att mobilisera väljare som kan öppna vägen till Bryssel där de kan liera sig med andra likasinnade och göra Europa riktigt farligt.

Nu om någonsin är det viktigt att rösta! Varje röst som skulle kunnat gå till ett demokratiskt parti men som stannar på soffan hjälper högerextrema rasistiska krafter till makten.

Och varje röst vi erövrar från soffan hjälper till att föra kampen mot rasismen ett steg framåt.

Aldrig mer sades det, aldrig mer skulle vi acceptera rasistiska folkmord. Och fast historien upprepat sig gång efter gång envisas vi att tro att nu, den här gången är det verkligen omöjligt. Nu är det aldrig mer.

Men jag vågar inte tro på det omöjliga längre! Allt för många gånger har det blivit möjligt igen. Möjligt för att onda gärningar inte möter motstånd utan tystnad från alldeles för många människor.

Därför vill jag knyta tillbaka till där jag började. Jag önskar att rösträtten återigen ska bli något som de allra flesta känner som både en rättighet och en skyldighet.

Jag vill uppmana alla goda krafter att rösta i årets två viktiga val först i maj och sen i september.

Låt oss se till att Sverigedemokraternas andel av rösterna krymper tills de helt försvinner.

Låt oss se till att det som verkar skrämmande möjligt idag, blir omöjligt på riktigt!

Krossa rasismen

Leve Första maj!

Irene Malmberg

Vänsterpartiet Trelleborg

Kopiera länk