Från PRO-debatt

PRO hade bjudit in samtliga 11 partier som ställer upp i höstens kommunfullmäktigeval till en debatt nu i måndags om äldreomsorg och bostadsfrågor. Över 100 pensionärer hade mött upp och fick lyssna på de 9 partier som hade hörsammat kallelsen, Moderaterna och Centern var de två partier som inte dök upp!

Mats Sjölin representerade Vänsterpartiet Trelleborg och höll följande inledningsanförande:

Jag tänkte börja med frågan om vinster i välfärden. Vår grundsyn är att sjukvården, äldreomsorgen och skolan ska vara en rättighet. Det är det som är den offentliga verksamhetens kärna och i det begreppet ingår inte vinster till riskkapitalbolag. Det vi föreslår är dock inte ett absolut förbud mot privata verksamheter inte ens om dessa genererar överskott. Inte så länge överskottet återinvesteras i verksamheten. Det är när privata företag berikar sig på skattemedel och plockar ut dessa vinster ur verksamheten som det blir fel.

När verksamheten övergår till det privata upphör inte bara den kommunala styrningen utan även den insyn och kontroll som är en viktig del av demokratin. Att fortsätta dränera den offentliga välfärden på skattepengar är för oss både ekonomiskt och moraliskt djupt felaktigt. Det behövs ett omtag och en politisk kursändring.

Med en sådan kursändring frigörs resurser för att förbättra den offentliga välfärden och prioritera utifrån behov istället för profit. Den offentliga sektorn stärks om Vänsterpartiets politik förverkligas. De privata företagen har väsentligt lägre personaltäthet än motsvarande kommunala verksamheter och de anställda har otryggare anställningsformer.

Det är dags att sätta stopp för privata lycksökare som har levt gott på det offentligas bekostnad. Skattemedlen ska inte slösas bort utan styras till de behov som finns i den offentliga sektorn. Därför säger vi nej till privata vinster i välfärden.

Vi ser vården och omsorg som en del av den generella välfärden. Något som finansieras gemensamt och som ska vara en rättighet utifrån de behov som finns. Något man kan vända sig till som medborgare, inte som kund.

Vänsterpartiet vill satsa på fler anställda och bättre kvalitet i vård, skola och omsorg. För att åstadkomma det så har vi föreslagit att de generella statsbidragen till kommuner och landsting höjs. På så sätt kan riktade satsningar göras.

Satsningar på välfärden innebär fler jobb. Om fler delar på arbetsbördan kan arbetsvillkoren och arbetsmiljön förbättras genom minskad stress och arbetsbelastning. Vi menar att Trelleborgs kommun under kommande mandatperiod borde inleda ett försök med 6-timmars arbetsdag.

Vänsterpartiet vill öka bemanningen inom äldreomsorgen genom en öronmärkt satsning med fokus på demensvården. Fullt utbyggd kommer det att räcka till exempelvis 10 000 fler undersköterskor.

Vi föreslår en satsning på mer resurser för att äldre, som har rätt till hjälp i hemmet, ska få mer och bättre hjälp av hemtjänsten. Pengarna ska användas till tre prioriterade områden. Personaltätheten inom hemtjänsten ska öka. Kontinuiteten bland hemtjänstpersonalen ska bli bättre. Äldre ska få bestämma mer över den hjälp de vill ha av hemtjänsten. Vi vill införa ett tak på 100 kronor per timme för hemtjänst samt förenklade biståndsbedömningar för äldre.

I dag saknar runt 20 procent av dem som arbetar på äldreboenden rätt gymnasieutbildning, och inom hemtjänsten är motsvarande andel 25 procent. Därför behövs det en kompetenssatsning för personalen inom äldreomsorgen.

Vänsterpartiet vill bygga bort bostadsbristen, och störst är bristen på hyresrätter. Vi föreslår därför att det införs ett statligt investeringsstöd för byggande av miljövänliga hyresrätter med rimliga hyror. Med vårt förslag möjliggörs en fördubbling av antalet nyproducerade hyresrätter jämfört med idag, samtidigt som det skapar arbetstillfällen. Även dagens bostadsbestånd måste rustas upp och energieffektiviseras.

Samhället har ett omfattande ansvar för en generell tillgänglighet och anpassning av boendet för personer med olika former av funktionsnedsättning utifrån deras individuella behov. Vi menar att personer med funktionsnedsättningar ska ha ett stort inflytande över det egna boendet och närmiljön. De kommande årtiondena kommer andelen äldre att öka. Det ställer särskilda krav på anpassning av bostäder, bostadsområden, service och trafiksystem.

Att installera hiss i befintliga bostäder är en av de mest effektiva åtgärderna för att skapa tillgänglighet. Hiss är också av stor betydelse för äldres möjligheter att bo kvar hemma, vilket många önskar. Dessvärre är hissinstallation också väldigt kostsamt. Därför har Vänsterpartiet föreslagit att ett hissbidrag inrättas. I Vänsterpartiets budgetmotion till riksdagen finns därför 100 mkr årligen avsatt till detta.

Vi vill tidsbestämma ROT-avdraget så att det finns kvar till och med 2016 och maximeras till 15 000 kronor för att istället få mer pengar till upprustning av hyreslägenheter. Krav bör ställas på att ROT används till klimatanpassningsåtgärder. I dag omfattas inte hyresfastigheter eller bostadsrättsföreningar av ROT-avdraget.

Vi menar att det är dags att styra över bostadssubventionerna till att bygga bort bostadsbristen och renovera miljonprogrammen. Därför föreslår vi att det införs ett upprustningsstöd för boende i flerbostadshus. På så sätt skapas förutsättningar att kunna bo kvar i moderna, funktionella lägenheter med låg energiförbrukning.

 

Kopiera länk