artikel

Skolan behöver mer resurser!

Insändare publicerad i TA den 2 februari.

Therese Bergman och Noman Elmir från Sveriges Lärare skriver i en insändare om behovet av satsningar på skolan i Trelleborg. De vill att det skapas en mer likvärdig skola och förskola med en förbättrad arbetsmiljö och att skolsektorn prioriteras under hela mandatperioden. Helt rätt och helt i linje med det vi vill.

Trelleborg satsar alldeles för lite på skolan. I samband med att Lärarförbundet för ett år sedan konstaterade att Trelleborg låg på plats 215 av 290 kommuner i rankingen ”Bästa skolkommun” förklarades detta bero på låg lärartäthet och liten resurstilldelning. Skolresultaten sjunker, niornas betyg är nu de sämsta på åtta år. Vi har också kunnat läsa att undersökningar visar en drastisk försämring av elevernas psykiska hälsa i Trelleborg. Och de som drabbas mest när resurser skärs ner är ofta de elever som har störst behov. Detta vill vi ändra på.

Vårt budgetförslag innehöll en rejäl satsning med 20 mnkr till Bildningsnämnden för att kartlägga och ta fram åtgärder som förbättrar elevernas psykiska hälsa och arbetsmiljön i skolan. Och inte minst för förstärkningar vad gäller elevhälsan, men också till skolbiblioteken och till pedagoger. Vi ville också ge Bildningsnämnden i uppdrag att till budget 2024 återkomma med förslag på ytterligare behov för att åtgärda de problem vi ser i skolan. Tyvärr röstades vårt budgetförslag ner och skolsatsningarna försvann.

Frågan om likvärdighet i skolan är central för oss. Alla elever ska ha en chans att lyckas, resurser ska styras efter behov. Vi kommer fortsatt att försöka stoppa den sponsring av kommersiella skolkoncerner som det nuvarande styret tyvärr prioriterar. Vi kommer fortsatt att arbeta för ökade resurser till skolan med ökad lärartäthet, fler behöriga lärare och fler elever som klarar kunskapskraven. Och vi sätter oss gärna tillsammans med er i Sveriges Lärare för att diskutera hur vi kan nå dit!

Kersti Engström, Rolf Nilsson, Vera Pedersen, Mats Sjölin och Hanna Söderblom
Vänsterpartiet Trelleborg

Kopiera länk