artikel

En budget för ett rödare och grönare Trelleborg

Som nya i kommunfullmäktige lämnar Vänsterpartiet Trelleborg ett första budgetförslag inför kommunfullmäktigemötet den 21 november. Ett budgetförslag med utgångspunkt i hållbarhet, kreativitet, mångfald och öppenhet.

Vi i Vänsterpartiet är nya i fullmäktige och har ännu inte fått platser i nämnder. Då vi inte har full kunskap om nämndernas verksamheter väljer vi att i denna första budget i huvudsak följa föreslagna tekniska ramar för budgeten. Vi vill ändå lyfta fram några områden som vi särskilt vill prioritera.

Den största satsningen i Vänsterpartiets budget gäller skolan. Här finns eftersatta behov och Region Skånes nyligen genomförda folkhälsoundersökning pekar på alarmerande resultat gällande psykisk ohälsa för barn och unga i Trelleborg. För att utreda orsakerna till detta, samt framför allt för att ge utrymme för förstärkningar inom i första hand elevhälsan, i andra hand skolbiblioteken och i övrigt av pedagoger vill vi öka Bildningsnämndens budget med 20 mnkr.

Vi vill ge kultur- och fritidsnämnden i uppdrag att utreda hur ökad jämlikhet ska nås avseende kultur- och fritidsaktiviteter bland barn och unga med speciellt fokus på barn som lever i familjer i relativ fattigdom. Vi vill förbättra möjligheten för dessa barn att delta i samhället på lika villkor. I uppdraget ingår att utreda förutsättningar för ett kulturhus i nordöstra stadsdelarna.

Vi vill också återställa de bidrag till studieförbunden som har tagits bort under de senaste åren och vi vill ge Kvinnojouren Söderslätt ett ökat verksamhetsbidrag. Sammantaget skjuter vi till ytterligare 2,1 mnkr till kultur- och fritidsnämnden. Vi vill även stärka hemtjänsten och skjuter till 1,9 mnkr till resursförstärkning/kompetensutveckling.

Invånarna i Trelleborg ska inte finansiera statlig infrastruktur. Vi vill därför pausa allt arbete med västlig ringväg, östlig ringväg och ny hamninfart från öster. Diskussioner ska istället ske med Trafikverket om hur detta ska komma med i den nationella trafikinfrastrukturplanen.

Kommunfullmäktige har beslutat att ge ett extra stöd med 4,0 mnkr till Internationella Engelska skolan. Vi är positiva till stödåtgärder till skolan, men då hellre till elever med särskilda behov än till privata skolföretag. Vi har överklagat kommunfullmäktiges beslut men frågan är ännu inte avgjord och vi har därför valt att inte räkna in dessa pengar som en resursförstärkning i budgetförslaget.

Statsbidragens storlek är inte känd, därför innehåller vårt förslag ingen ökning av dessa. De signaler som har kommit pekar dock mot att de är otillräckliga för att bibehålla och långt mindre utveckla välfärden. Det behövs också en viss marginal i budgeten för att den ska vara ekonomiskt hållbar i en osäker tid. Vi föreslår därför att skatten återställs till tidigare nivå genom en skattehöjning med 20 öre till 20,60 kr. Detta för att kunna genomföra ovanstående nödvändiga satsningar.

Kopiera länk