Se och lyssna på Mats Sjölins tal på Första maj!

Här kan du se och lyssna på Mats Sjölins tal på Första maj!

Vill du hellre läsa det så finns det här:

Trelleborgare – mötesdeltagare!

Äntligen ett riktigt Första maj, ett Första maj som en upptakt inför höstens val. Äntligen en möjlighet att ändra på styret här i Trelleborg och få en ny inriktning på politiken. Äntligen får vi en ny chans att ta oss in i fullmäktige och den chansen ska vi ta. Eller snarare ska vi övertyga väljarna om att de ska ta.

I förra valet hade vi bara behövt fyra röster till för att komma över småpartispärren och få två platser i kommunfullmäktige. En småpartispärr som de tre stora partierna i Trelleborg (S, M och SD) gjorde gemensam sak om. De drev igenom att spärren skulle höjas till 3 procent istället för de 2 procent som är huvudalternativet i vallagen. De stora partiernas taktik ledde till att vi utestängdes och fick till direkt följd att ett blåbrunt styre kunde etableras. Varje röst räknas, varje röst har en betydelse och ibland kan några enstaka röster vara helt avgörande för den politik som sedan förs under de kommande fyra åren.

Kommunfullmäktige i Trelleborg har en väldigt skev könsfördelning, i synnerhet vad gäller den styrande trojkan med enbart 18 % kvinnor. Det är en betydligt lägre andel kvinnor än i parlamenten i t ex Irak, Saudiarabien eller Afghanistan. Och om vi, Gud förbjude, skulle få samma mandatfördelning efter det här valet, så skulle det för dessa tre partier fortfarande vara 18 % kvinnor. Det pekar väl på två saker att utvecklingen står stilla hos dessa partier samt att kvinnor är klokare än män och hellre söker sig till andra partier.

Skolans uppgift är som sig bör att skola arbetskraften. Så sjöng Blå Tåget en gång i tiden. Och de kritiserade den utslagning, den sållning som sedan skedde, bl a med betygen. Idag är det väl mer tveksamt om skolans huvuduppgift är att skola, att utbilda. Kommersiella aktörer har släppts in och deras huvudsyfte är ju att generera vinst, att tjäna pengar helt enkelt.

Skolan har drabbats av en marknadsliberalism där eleverna har blivit kunder som med sin skolpeng ska bidra till att skolföretagen växer sig starka.
Den sållning som Blå Tåget en gång i tiden talade om är nu en sållning där skolföretagen drar till sig elever som genererar så lite kostnader som möjligt och stänger ute elever med behov av stödinsatser. Vi har fått ökad segregation och vi har fått företag med lägre lärartäthet men som lockar med dopade betyg.

Som om inte detta vore nog har Trelleborgs kommun beslutat att överkompensera Internationella Engelska skolan när de nu etablerar sig i Trelleborg. Minst 4 mkr per år utöver skolpengen tänker kommunen skicka iväg till IES, inte för att man måste utan för att det var deras önskemål.
Dessutom är det så att etableringen leder till ett överskott på lokaler vilket kommer att belasta kommunens ekonomi och leda till att skolor måste stängas.

På samma sätt har privata etableringar inom förskolans område inneburit att förskolor tvingats stänga. Närheten försvinner när kravet på lönsamhet tvingar fram stordriftslösningar.

Samtidigt som kommunen vill skyffla pengar till kommersiella skolaktörer halkar man efter i det som betyder något för eleverna. I Lärarförbundets jämförelse mellan kommuner hamnar Trelleborg långt ner utifrån låg lärartäthet och liten resurstilldelning. Totalt sett rankas Trelleborg som nummer 27 av 33 kommuner i Skåne. Och i hela landet finns det bara 9 kommuner som har sämre lärartäthet än Trelleborg. 9 som är sämre, 280 som är bättre!
Bilden är tydlig. Kommunen är vårdslös med pengar när det gäller att sponsra privata aktörer men återhållsam när det gäller resurser till verksamheten. Klyftorna i samhället ökar och det är inget annat än en politisk prioritering. Och politiska prioriteringar går att ändra. Och just det tänker vi göra.

Ett annat område där kommunen har handskats vårdslöst med pengar är frågan om väganslutning till hamnen. Att flytta hela hamnverksamheten utan att ha en lösning för hur trafiken ska ta sig till och från hamnen är milt uttryckt oansvarigt. Det finns en överenskommelsen med Trafikverket om att utreda en västlig hamninfart. Den utredningen måste genomföras och vi menar att kommunen inte ska fortsätta planeringen för och byggandet av en hamninfart förrän man är överens med staten och Trafikverket. Kommuninvånarnas pengar ska inte riskeras i vanskliga infrastrukturprojekt som dessutom är i direkt konflikt med miljömålen. Och såklart måste folkomröstningen om hamninfart genomföras innan infarten byggs.

Coronaepidemin har inneburit att kommunen fått stora bidrag för att upprätthålla servicen. Men istället för att bibehålla och utveckla verksamheten användes bidragen till att sänka skatten. Istället för att satsa på personalen kommer tydliga signaler om bristande arbetsmiljö och arbetsklimat. Det är viktigt, ur många aspekter, att kommunen upplevs som en god och attraktiv arbetsgivare. Där är man inte nu och det måste ändras. Med kompetensutveckling, med arbetstidsförkortning och med ett ledarskap där medarbetarna blir delaktiga och tillåts växa.

En av Trelleborgs kommuns största tillgångar är närheten till havet. Eller kanske snarare, det borde vara en av Trelleborgs kommuns största tillgångar. Närhet till havet är tyvärr inte samma sak som tillgång till havet. Om och när Västra Sjöstaden byggs vill vi att det som byggs får en blandad utformning vad gäller boendeformer och att Sjöstaden blir en tillgång för hela Trelleborg där fritids- och kulturaktiviteter görs till en integrerad del i stadsmiljön.

Det finns mycket som behöver göras i Trelleborg. Som en motvikt mot den massiva borgerliga dominansen har vi ett stort uppdrag. Det är vi som ska se till så att Trelleborg utvecklas i solidarisk och långsiktigt hållbar riktning genom en politik för ökad rättvisa och jämställdhet.

För oss är hållbarhet ett centralt begrepp. Det handlar om att långsiktigt bevara vattnens, jordens och övriga ekosystems produktionsförmåga och det handlar om att minska den negativa påverkan på naturen och människors hälsa.

Men det handlar också om att se sammanhangen. Den miljömässiga hållbarheten är beroende av den sociala och ekonomiska hållbarheten. Det handlar om ett jämlikt och rättvist samhälle med minskade samhällsklyftor och låg arbetslöshet. Ett samhälle där alla människor ges förutsättningar att utvecklas. Ett samhälle där den ekonomiska utvecklingen inriktas mot hållbar produktion och konsumtion och tar hänsyn till våra ändliga resurser.

Vår politik utgår från ekonomisk, miljömässig och social hållbarhet och vi vill att Trelleborg ska präglas av kreativitet, mångfald och öppenhet.

Vi vill att Trelleborg blir en klimatneutral kommun med lokal förnyelsebar energiproduktion. Minskad energiproduktion ska stimuleras, t ex genom att energisnål byggnation får lägre bygglovsavgift. Trafiklösningar ska väljas så att de gynnar klimatsmarta transporter. Tillgången till allemansrättslig mark behöver ökas, det är inte minst viktigt på landsbygden och kan bl a ske genom att gångstråk skapas i samband med att förhoppningsvis fler sjöar och åar restaureras. Kommunen måste aktivt motverka stranderosionen och planera för att klimatförändringar gör att havsnivån kommer att höjas.

Den sociala hållbarheten handlar om att skapa ett jämlikt, jämställt och rättvist Trelleborg. Ett inkluderande samhälle som ser olikheter som en tillgång för utveckling. Som uppmuntrar kreativitet och samarbete och där invånarna känner att man växer och stimuleras. Ett samhälle där Trelleborgshem nyttjas i en bostadspolitik där bra och prisvärda bostäder erbjuds.
Bidragen till studieförbunden har strypts, vi vill återinföra dessa och vi vill öka anslagen till kulturen. Det är viktigt för folkbildningen och för att kommunen ska uppfattas som attraktiv.

För oss är frågan om anti-rasism central, i den inryms tanken om alla människors lika värde och övertygelsen om att det är berikande med mångfald och mångkultur.

Politik betyder något och vi vill att politik ska betyda något. Privatiseringar och utförsäljningar urholkar demokratin och minskar insynen. Beslut som tas utifrån marknadsekonomiska överväganden leder till en typ av samhälle där kortsiktiga vinstintressen har företräde. Ekonomisk hållbarhet kräver andra beslut och leder till den typ av samhälle vi vill ha där minskad utslagning, minskade klyftor, ökad livskvalitet får ett värde.

Vi går till val på en politik som främst ser till dem med störst behov, inte till dem med bäst förmåga att formulera sig och ställa krav. En politik för att bekämpa främlingsfientligheten och den växande högerpopulismen och rasismen. En politik som värnar den gemensamma välfärden, som gagnar de svaga och utsatta grupperna. En politik där välfärden inte är en handelsplats utan en rättighet, där miljöaspekterna tillåts påverka besluten, där insyn och delaktighet förbättras och där demokratin utvecklas. En politik där jämställdheten prioriteras och som minskar klyftorna i samhället. En politik för en frihetlig, långsiktigt hållbar socialism.

En politik för ett lite rödare och mycket bättre Trelleborg!

Kopiera länk