artikel

Låt inte marknadshyror bli ett i raden av misslyckade marknadsexperiment!

Insändare publicerad i TA den 30 maj.

Snart kan marknadshyror bli verklighet och med detta kraftigt höjda hyror. Dagens system där Hyresgästföreningen och hyresvärden förhandlar fram en rimlig hyra överges. Istället kan hyresvärden själv bestämma hyran för din lägenhet. Så är det redan i många länder där hyrorna har blivit högre, hyresgästernas trygghet har blivit sämre, fler människor har blivit trångbodda och segregationen har blivit djupare.
Konsultföretaget Ramböll har analyserat hur marknadshyror skulle slå på den svenska bostadsmarknaden. De konstaterar att effekten är störst i storstäderna. Men även mindre städer, i Trelleborgs storlek, riskerar att få en hyreshöjning på över 30 % om marknadshyror införs.

För några år sedan införde Finland marknadshyror för nybyggda hyresrätter. Två år senare blev det marknadshyror för alla nya hyreskontrakt och kort därefter inom hela hyresmarknaden. På fem år ökade medelhyrorna med 26 %.
Marknadshyror leder inte heller till ökat bostadsbyggande. Utländska riskkapitalbolag har valt att investera i flera av de större fastighetsbolagen, bostadsbranschen lider inte av bristande lönsamhet. Byggaktörerna själva har i en enkät från Hyresgästföreningen svarat att problemet istället är att många människor inte har råd att efterfråga det som byggs i dag, hyrorna är helt enkelt för höga.

Ett argument för marknadshyror är att det leder till en ökad rörlighet på bostadsmarknaden, bl a genom att människor kommer att sluta att bo för stort. Detta är säkert korrekt, men samtidigt ett argument mot marknadshyror. Den ökade rörligheten p g a kraftigt höjda hyror är inte självvald, den tvingas fram av ökade boendekostnader p g a marknadshyror. I dess spår följer bostadssegregation och trångboddhet.

Vi vill stärka Trelleborgshem, inte sälja ut stora delar för att finansiera infrastrukturinvesteringar. Dessa ska inte finansieras på hyresgästernas bekostnad. Det måste vara möjligt för såväl ungdomar som pensionärer, arbetslösa och andra ekonomiskt svaga grupper att ha råd med en bostad och då behövs en stark allmännytta. Vi vill också införa rejäla statliga subventioner som gynnar byggandet av billiga hyresrätter. Låt inte marknadshyror bli ett i raden av misslyckade marknadsexperiment.

Kersti Engström, Diana Flintberg, Susanne Möller, Vera Pedersen, Emmy Sartell och Mats Sjölin
Vänsterpartiet Trelleborg

Kopiera länk