artikel

SD försöker gömma sin främlingsfientlighet bakom en slöja av skenargument

Insändare publicerad i TA idag:

Fullmäktiges största parti, SD, orkar inte lägga egna budgetförslag, istället prioriterar de olika symbolfrågor. Frågor man driver samtidigt i många kommuner, men som inte har någon större relevans för trelleborgarna. Bekvämt såklart, men inte särskilt ansvarstagande.

På fullmäktigemötet den 25 januari var det dags för SD:s förslag om att införa ett förbud mot religiösa klädesplagg hos vårdanställda i Trelleborgs kommun.

Med diffusa argument kring hygien framställdes användande av slöja som ett problem medan t ex väpnarhuva var ett gångbart alternativ för SD. Dessutom påstods att tobaksrök skulle kunna samlas i slöjan, detta trots att rökning är förbjuden under arbetstid. Men så, en bit in i debatten talade Helmuth Petersén klarspråk: de äldre ska slippa att se personer med slöja, det var argumentet. Borta var alla krystade argument om hygien, kvar blev det som vi alla egentligen vet. Det är kulturyttringen som sådan som är problemet för SD, ingenting annat.

Inom vården gör människor som kommit hit från andra kulturer stora insatser, verksamheten skulle inte fungera utan dem. I kommunledningsförvaltningens beredning av motionen kan konstateras att användandet av slöja inom vård och omsorg inte bryter mot Socialstyrelsens riktlinjer kring basal vårdhygien. Att några anställda har slöja eller huvudduk går enkelt att hantera.

SD försöker gömma sin främlingsfientlighet bakom en slöja av skenargument. Men slöjan är tunn och ihålig, den döljer inte syftet med förslaget. Och det syftet skrämmer.

Inger Aparicio, Lena Lundberg, Rolf Nilsson, Vera Pedersen, Mats Rosander, Emmy Sartell och Mats Sjölin
Vänsterpartiet Trelleborg

Kopiera länk