artikel

Ljusmanifestation för att minnas Kristallnatten

Måndagen den 9 november uppmärksammades som vanligt minnet av Kristallnatten här i Trelleborg. Med tanke på rådande restriktioner var arrangemanget lite nertonat men fick ändå en bra uppslutning.

Här är det tal som Mats Sjölin höll på mötet:

Kristallnatten ägde rum natten mellan den 9 och 10 november 1938 och är en händelse som så tydligt markerar en upptrappning av det nazistiska förtrycket, ett steg på vägen mot Förintelsen. Idag uppmärksammar vi minnet av Kristallnatten.

Nazisterna tog makten i Tyskland 1933. Steg för steg växte förtrycket, steg för steg blev ideologin tydlig. Bara några månader senare genomfördes bokbål där böcker av författare som var, som man sa, emot den tyska andan brändes. Politiska motståndare förföljdes, partier förbjöds, den nazistiska propagandaapparaten likriktade informationen och SS och SA tillintetgjorde all form av opposition.

I det klimat av rasism, främlingsfientlighet och växande motsättningar, utpekandet av människor som farliga eller mindre värda begick en judisk pojke i desperation ett mord på en tysk diplomat. Med detta som förevändning startade den nazityska regimen en sedan tidigare förberedd våldsam attack.

Omkring 400 judar dödades eller tvingades begå självmord, 20 till 30 000 arresterades och fördes till koncentrationsläger, 267 synagogor brändes ned och mer än 7 500 butiker vandaliserades. Händelsen som inträffade natten mellan den 9 och 10 november 1938 fick beteckningen Kristallnatten, detta med tanke på den mängd krossat glas som täckte gatorna dagen efter aktionen. Ibland används Novemberpogromerna som beteckning, då för att markera att terrorn inte bara bestod av krossat glas och inte enbart pågick en natt.

Förföljelsen av judar, romer, kommunister, socialister och andra uppstod inte med Kristallnatten, men just denna händelse blev startskottet på ett mer öppet våld och ökad brutalitet mot judar och mot oliktänkande.

Vi vet hur fortsättningen blev. Upptrappningen av det nazistiska våldet. Rasism och främlingsfientlighet, nazismens grundtanke om att dela upp människor i de som hade högre eller lägre värde. Att människor med olika ras, religion eller kultur inte kunde blandas eller ens leva tillsammans. En vidrig konsekvens av denna ideologi blev den förintelse, det folkmord som sedan följde.

Det går att reflektera över hur man själv skulle ha agerat. Det fanns såklart de som ställde sig bakom nazisternas förtryck, men det fanns också de som protesterade även när förtrycket inte drabbade dem själva och fast det innebar att de straffades. Och så fanns det en tyst majoritet med alltför många som tittade bort, som kanske inte ville bli inblandade och som inte ville veta. När förmågan till medmänsklighet prövades var alltför många tysta allt för länge.

Det svenska agerandet är inte heller något att vara stolt över. Länge vägrade man att ta emot de judiska flyktingar som lyckades ta sig hit. Först i krigets slutskede när det stod klart att Tyskland skulle förlora kriget öppnades gränserna upp.
Sverige lyckades hålla sig undan från att bli direkt indragna i kriget men man lyckades eftersom man var undfallande mot tyskarna. Och man avstod från att hjälpa dem som flydde det nazistiska förtrycket.

Vi uppmärksammar Kristallnatten, men tyvärr inte bara utifrån det som skedde för 82 år sedan. Främlingsfientligheten, rasismen och den öppna nazismen finns närvarande hos oss även idag, inte minst här i Trelleborg där det största partiet med sina rötter i nazismen, hämtar näring i främlingsfientlighet och rasism och använder sin politiska position till att skapa och underblåsa motsättningar och hat.

Förmågan till medmänsklighet sattes på prov under nazismen och den sätts på prov idag. Det handlar om att möta vardagsrasismen, i kommentarer i fikarummen, på sociala medier eller varhelst de dyker upp. Det handlar om solidaritet med dem som har det svårt. Att hjälpa när vi har flyktingströmmar som flyr våra tiders krig och förtryck. Förmågan till medmänsklighet prövas och medmänskligheten startar hos varje enskild individ.
Med dagens manifestation visar vi att vi står upp för mänskliga rättigheter. Vi skräms inte av, utan ser det positiva med mångfald. Tillsammans lyser vi upp i Trelleborgsmörkret och vi gör det till minne av Kristallnatten. Må aldrig dess hat och främlingsfientlighet få fäste igen.

Tillsammans manifesterar vi för alla människors lika värde. Var och en kan bidra och tillsammans kan vi göra skillnad. Var därför gärna med och tänd ett ljus så att vi lyser upp här i höstmörkret.

Vi ska hålla avstånd men ljusmarschallerna kan stå tätt. Så, välkomna fram utan att trängas. Swisha 10 kr eller betala kontant så bygger vi på med fler ljus och markerar för mångfald och allas lika värde, mot inskränkthet och rasism. För värme och upplysning. För medmänsklighet och för att Kristallnatten aldrig ska upprepas.

Kopiera länk