artikel

Oscar Anderssons tal på Första maj

Oscar Andersson från Ung Vänster höll följande tal på Första maj:

Kamrater, socialister, feminister, vi har samlats här för att fira den internationella arbetarklassens kampdag. Vi står här för att minnas vår historia, hedra de som fallit i striden för vår klass emancipation och de segrar vi vunnit på vägen. Idag visar vi vilken styrka och vilken kraft vår klass genom organisering besitter. Idag är jag stolt över att vara en del av våran gemensamma kamp och att få marschera under våran röda fana.

När vi läser tidningen idag ska vi ha med oss att historien om alla hittillsvarande samhällen är historien om klasskamp, och just nu är det borgerligheten och kapitalets kamp mot oss arbetare som känns mest och hörs mest. Strejkar vi är det näringslivet som ljuger om hur vi har det på jobbet, hur mycket vi tjänar och hur arbetsmiljön ser ut. Det är oss arbetare man ska lyssna på, våra röster ska vara de första som kommer till tals, och det får inte bara vara idag vi visar vår makt och ryter ifrån!

Just idag känns det extra bra att veta med sig att man är en del av den rörelse som alltid stått på rätt sida av historien. Som en av många Anderssons i detta land, så har mina förfäder precis som många andra troget lagt sin röst på socialdemokraterna i hopp om att de skulle värna om våra rättigheter som arbetare, men nu jävlar bekänner sossarna sin rätta färg. De skär ner för pensionärer och unga, skatten ska sänkas för de rikaste, LAS ska reformeras och vår rätt att strejka ska begränsas. Denna kris socialdemokratin står inför beror inte på ett förrädiskt ledarskap, inte på några tillfälligheter, och inte heller på grund av några misstag. Detta klassförräderi är bara resultatet av det eviga kompromissande med kapitalet som reformismen innebär – och inte fan hade det sett annorlunda ut om Löfvén hette Palme i efternamn. Därför tillhör jag ett revolutionärt förbund som aldrig tillåter förräderi. Det är genom gemensam kamp vi når fram till vårt mål, ett klasslöst samhälle.

Det känns och bra att se de röda fanorna vaja här i Trelleborg. De senaste åren har nazisterna marscherat på våran dag och idag går dom på gator i Ludvika och Kungälv men de rör sig inte i ett vakuum. Våra gränser är stängda, den tillfälliga asyllagen gäller ännu, Migrationsverket röntgar knälederna på barn och Ebba Busch Thor pratar om modersmyten och knyter band med Åkesson i riksdagen. Vi vet vad nazisterna vill, och det är våran uppgift att aldrig glömma detta. Nazisternas närvaro är en kränkning mot oss alla och det är deras närvaro som förstör den trygghet, den glädje och den gemenskap som finns i våra städer och byar. Vi måste gemensamt stå upp mot deras hot, bomber, bränder och förföljelser så att den som är rädd för nazismen, kan vara förbannad på nazisterna.

Kamrater, den rörelsen som vi representerar är den rörelsen som alltid har kämpat och kommer kämpa för att slita oss fria från de bojor som tynger ner oss. Vi är den rörelsen som har gjort uppror mot det förtryck vi utsätts för. Vi är den rörelse som ska bekämpa detta förtrycket. Vi är HBTQ-kampen, kvinnokampen och klasskampens rörelse!

Oscar Andersson
Ung Vänster Malmö

Kopiera länk