Mats Sjölins Första maj-tal
Mats Sjölins Första maj-tal. Mer info från Första maj-firandet läggs upp efterhand.
Trelleborgare – mötesdeltagare!
Valet i höstas innebar en framgång för oss i Trelleborg. Kommunalt ökade vi från 2 till 3 procent. Eller om man ska vara riktigt noggrann så fick vi 2,99 % och fattades ynka 4 röster från att nå ända fram, från att erhålla två mandat i kommunfullmäktige. Det är retfullt att vi inte kom in, men det är såklart trots allt bättre att vara nära att komma in än att vara långt ifrån.
Det tål också att påminnas om att det var de tre stora partierna (S, M och SD) som drev igenom att Trelleborg skulle ha två valkretsar och därmed en småpartispärr på 3 procent. Det var inget man behövde göra, det följer inte Vallagens huvudalternativ. Men det var ett hinder som man införde för att stänga ute mindre partier. Och det fick faktiskt en direkt påverkan på majoritetsförhållandena. Med just dessa fyra rösters marginal kunde ett blåbrunt styre M/KD/SD etableras, så avgörande kan en enskild röst vara. Ja, visserligen vill de tre styrande partierna ge sken av att SD är ett oppositionsparti, men har man träffat en politisk överenskommelse som innefattar ett löfte från M och KD om att rösta igenom ett antal av SD:s motioner då är det en politisk allians, då har man funnit varandra, då utgör man en politisk majoritet. Att inte erkänna detta är att handskas väldigt vårdslöst med sanningen. Det är någon som skäms och som har anledning att skämmas.
Efter valet i höstas är bara var fjärde ledamot i Trelleborgs fullmäktige en kvinna. Det innebär att Trelleborg är näst sämst i landet vad gäller ett jämställt fullmäktige. Och tittar vi bara på det blåbruna styret så har de sammanlagt 23 män och bara 4 kvinnor! Det är alltså 15 % kvinnor, en betydligt lägre andel kvinnor än i parlamenten i t ex Irak, Saudiarabien eller Afghanistan. Och i de kommunala bolagens styrelser så är det 17 män och 1 kvinna som sitter som ordförande eller vice ordförande!
Självklart handlar detta inte bara om matematik, det är klart att en ojämlik könsfördelning påverkar de beslut som tas. Politiska prioriteringar blir annorlunda, livserfarenheter från hem och arbetsliv spelar roll. Trelleborgs kommun behöver bli jämställt, behöver en annan politisk inriktning, behöver helt enkelt ett inslag av feminism. Och då behövs det en annan besättning i kommunfullmäktige.
Det nya styret har gått hårt in för nedskärningar. Skola och socialtjänst är det som har drabbats hårdast. När det gäller skolan så handlar det om 56 mkr i sparkrav nu i år och i TA kunde man igår läsa att nedskärningarna gör att kommunen kan tvingas betala tillbaka flera miljoner i statsbidrag.
Nedskärningarna gör att kostnaden per elev minskar vilket i sin tur troligen leder till att nämnden inte har rätt till statsbidrag i den storlek man har fått. Det handlar om statsbidrag för likvärdig skola, om statsbidrag för lågstadiesatsning och fritidshemssatsning och det handlar om statsbidrag för läxhjälp. Tanken med statsbidragen är att kommunen ska satsa, ska utveckla verksamheten, inte att kommunen ska skära ner och vältra över ansvaret på staten.
Men viktigare än så, nedskärningarna drabbar personalen och den drabbar eleverna. Inte minst drabbas elever med särskilda behov. Tittar man på de resurser som satsas på skolan låg Trelleborg 2018 på plats 250 av 290 kommuner. Alltså nära botten och det innan de här senaste nedskärningarna. Men det är inte bara skolan som drabbas, socialtjänsten ska spara 41 mkr i år och därmed inskränka sin verksamhet. Träffpunkterna Akka och Gröningen hotas exempelvis med stängning. Sedan 2014 är Trelleborgs kommun en så kallad Fairtrade-city, det samarbetet lämnar man nu. Bidragen till studieförbunden minskas nu också drastiskt och listan kan göras mycket, mycket längre.
Över hela linjen sker nedskärningar, eller nästan hela linjen. De egna arvodena har ökats på och nya tjänster som politiska sekreterare har inrättats. Demokratin gynnas inte av politikerförakt, men det är tyvärr lätt att hamna där när nedskärningarna med sådan träffsäkerhet drabbar de svagaste grupperna medan resurser ökas till de styrande politikerna.
För ett antal år sedan, under den tid då vi satt i fullmäktige skickade vi in en motion med olika idéer om att utveckla demokratin. En del av detta förverkligades, bl a vårt förslag om att det skulle vara möjligt att lämna in medborgarförslag till kommunen. Förslag från enskilda kommuninvånare som sedan skulle beslutas i kommunfullmäktige. Den möjligheten har nu funnits i drygt tio år och vi har använt oss av detta några gånger.
Alla har dock inte sett lika positivt på den här typen av medborgarinflytande. En ny modell har nu införts där förslaget publiceras på kommunens hemsida och där det sedan krävs minst 50 undertecknare för att förslaget ska tas upp i kommunfullmäktige, annars faller förslaget direkt. Dessutom, vilket nog inte är känt, så görs det en tjänstemannaprövning innan förslaget eventuellt publiceras på hemsidan. Politiskt känsliga förslag riskerar att stoppas. Ett förslag från vår sida som rörde ägardirektiven i det kommunägda Hamnbolaget stoppades med motiveringen att ”förslaget inte direkt eller indirekt påverkar medborgarna i Trelleborg (som kollektiv) i deras dagliga livsföring”.
Vi kommer nu att lägga ett nytt medborgarförslag med syftet att rätten att lägga förslag ska återställas. Det ska inte vara en enskild tjänsteman som ska recensera förslagen eller besluta om de ska avgöras politiskt och därmed ske öppet och offentligt. Så var inte syftet med medborgarförslagen, så främjas inte demokratin.
Sjukvården har länge varit en het politisk fråga här i Trelleborg. Inte minst gäller det alla turer kring den palliativa sjukvården, vården i livets slutskede. Löften har getts och löften har svikits. Det finns mer specialiserad vård som med fördel ska bedrivas på ett fåtal sjukhus där kompetensen kan säkerställas, men det finns också vård som absolut ska bedrivas nära hemorten, med den trygghet det innebär, inte minst med närheten till anhöriga. Den palliativa vården är definitivt en sådan vård och det är en skam att man fortfarande inte har löst detta. Och att privatisera denna vård, vilket tycks vara det senaste förslaget från borgerligt håll, är inte rimligt. Vård i livets slutskede ska inte lämnas över till privata lycksökare.
Bara en kort kommentar kring det senaste förslaget angående väganslutning till hamnen. Det är bra att man äntligen har börjat prata med Trafikverket och att man tittar på frågan gemensamt. Men visst häpnar man när man ser resultatet i form av ett förslag på en 57 meter bred väg eller trafikanläggning som man kallar det. En barriär ner till havet av helt osannolika dimensioner. Det är som sagt bra att dialogen med Trafikverket har startat men en hel del arbete återstår onekligen.
Om mindre än en månad är det val igen. Det vore en bra signal om vi då kan visa att vi är på gång här i Trelleborg, att vi redan nu har tagit de här fyra sista rösterna och mer därtill. Att vi i valet till EU-parlamentet här i Trelleborg når ett resultat en bra bit över de 3 % vi snubblade på i höstas.
Att stoppa rasismen och hindra högerkrafterna från att flytta fram sina positioner i EU samt att prioritera klimat- och miljöfrågorna är några av de viktigaste frågorna i EU-valet.
Här i Trelleborg var det vi som kom med förslaget och arbetade för att kommunen skulle bli medlem i den europiska koalitionen av städer mot rasism, ECCAR. Det tog sju år från förslag till beslut, men sedan fem år tillbaka ingår i varje fall kommunen nu i detta viktiga europeiska samarbete där erfarenheter utbyts och där handlingsplaner tas fram. Detta ensamt stoppar inte rasismen, men det kan vara ett litet men viktigt bidrag för att belysa problemet och diskutera fram åtgärder.
Vad gäller miljöfrågor har vi arbetat aktivt för att minska färjornas utsläpp och en del i detta var att vi föreslog att man i det befintliga vänortssamarbetet med Sassnitz skulle ta fram gemensamma åtgärder för att minska de utsläpp som kommer från transportsektorn, detta med tanke på färjeförbindelsen. Den motionen blev dock nerröstad, insikten om miljöproblemen var inte tillräckligt stor.
Politiken hänger ihop. Den ideologiska kompass vi har i EU-parlamentet, riksdagen och regionen har vi också här i Trelleborg. En politik för att bekämpa främlingsfientligheten och den växande högerpopulismen och rasismen. Ett radikalt politiskt alternativ som värnar den gemensamma välfärden, som gagnar de svaga och utsatta grupperna. En politik där välfärden inte är en handelsplats utan en rättighet, där miljöaspekterna tillåts påverka besluten, där insyn och delaktighet förbättras och demokratin utvecklas. En politik där jämställdheten prioriteras och som minskar klyftorna i samhället. En politik för en frihetlig, långsiktigt hållbar socialism. En politik som är lite rödare och mycket bättre!
Mats Sjölin
Vänsterpartiet Trelleborg