Svar på TA:s frågor

Trelleborgs Allehanda har ställt ett antal frågor till de politiska partierna och kommer väl att publicera detta i nästa vecka. Här är våra svar på deras sju frågor:

1. Östlig eller västlig infart till hamnen? Och varför?

När en allt större del av hamntransporterna går på väg istället för på järnväg har miljöproblemen vuxit. Att satsa på järnvägstrafiken istället är det bästa sättet att begränsa trafikens miljöpåverkan.

Väganslutningen till hamnen måste stämmas av med Länsstyrelsen och finansieras av Trafikverket. Vi ser gärna att det skapas en attraktiv Kuststad, men inte på bekostnad av boendemiljön i de östra stadsdelarna. Kommunen måste lära sig att samarbeta och hitta en trafiklösning som är miljömässigt acceptabel och ekonomiskt försvarbar. Vi välkomnar att en anslutning från väster, på Trafikverkets initiativ, äntligen ska utredas på ett seriöst sätt och ser det som det bästa alternativet.

2. Är Trelleborg otryggt i dag? Om ja, hur gör man Trelleborg tryggare?

Trelleborg är generellt sätt inte otryggt, men det går att göra Trelleborg tryggare. Vi vill öka stödet till kvinnojouren, det ska vara nolltolerans för mäns våld mot kvinnor.

Vi tror också att det är viktigt att centrum blir levande genom att det byggs mer där. Vi vill ha en blandad bebyggelse för att motverka segregation.

Genom att minska klyftorna i samhället minskar motsättningarna och ökar tryggheten.

Vi vill öka stödet till föreningslivet.

3. Ska pensionärer få åka kollektivtrafik inom Trelleborgs kommun gratis?

Ja, vi vill införa avgiftsfri kollektivtrafik för resor inom Trelleborgs kommun för kommuninvånare som är 70 år och äldre. Detta är redan infört i ett antal kommuner i Skåne och vi tycker att Trelleborg ska följa efter. Det är bra för miljön och bra för ett levande centrum. Och det är också positivt för de äldre som enkelt och smidigt kan röra sig i Trelleborg.

Vi vill samtidigt förbättra regionbusstrafiken i de östra delarna av kommunen.

4. Hur stimulerar man centrumhandeln på bästa sätt?

Det behövs fler bostäder i centrum, området vid Trelleborg Övre skulle kunna bli ett attraktivt bostadsområde med två-trevånings flerfamiljshus i en stil som knyter an till Trelleborgs historia och ansluter till Stortorget och Stadsparken. I Hjärup finns bostadsområdet Jakriborg som ger en uppskattad bilfri boendemiljö. Detta är ett exempel på vad som kan åstadkommas. Vi vill ha ett miljöanpassat boende, företrädesvis med mindre hyresrätter och lokaler för konst, hantverk, caféer och restauranger.

5. Hur ska Trelleborg jobba för att dämpa klimatförändringarna?

Vi vill satsa på kollektivtrafiken, med fler Pågatågsavgångar och utökad regionbusstrafik. Vi vill också bygga ut cykelvägnätet. Kommunen bör medverka till att järnväg prioriteras före vägtrafik.

Vi vill främja ekologiskt byggande för hållbarhet och god miljö. Alla nya områden ska anpassas till och planeras utifrån möjligheter till en god kollektivtrafik.

Kommunen kan medverka till att vindkraft och solkraft byggs ut.

Kommunen måste fullfölja arbetet med att anta miljömål och göra dem styrande i alla typer av beslut.

6. Ska skatten höjas, sänkas eller vara oförändrad?

Vår utgångspunkt är att skatten ska vara oförändrad. Det har dock nu kommit signaler från förvaltningshåll om att ekonomin inte är i balans och att en skattehöjning kan bli oundviklig. I ett sånt läge, om en skattehöjning krävs för en bibehållen välfärd, prioriterar vi välfärden.

7. Hur ska lärarbristen motverkas?

Vi vill satsa på utbildning och kompetensutveckling för kommunens personal. En ökad kompetens ger trygghet, ökar självkänslan, höjer statusen och ökar trivseln.

Ett aktivt arbete för en god arbetsmiljö gör att fysisk och psykisk ohälsa förebyggs. Resurser ska finnas för en bra friskvård. Den rehabilitering som erbjuds ska ge bästa möjliga hjälp tillbaka från sjukskrivningar.

Öppenhet, delaktighet och god information är viktigt för att få en ”vi-känsla”. Att kunna påverka sin arbetssituation och mötas med respekt ger ett bra arbetsklimat.

Alla tjänster i Trelleborgs kommun ska vara heltidstjänster som en rättighet för den anställde.

Kopiera länk