Mats Sjölins tal på Första maj
Mats Sjölin var lokal talare på Första maj.
Trelleborgare – mötesdeltagare! Det är med glädje och stolthet som jag kandiderar för Vänsterpartiet till en plats i Trelleborgs kommunfullmäktige.
För fyra år sedan var vi i Vänsterpartiet snubblande nära att komma in i kommunfullmäktige. Vi gick framåt, men det fattades 27 röster från att få ett mandat den gången. Den så kallade kvartetten bildades genom att socialdemokraterna lockade över centern och miljöpartiet från den tidigare borgerliga majoriteten. Dessutom anslöt Söderslättspartiet.
Utan att överdriva kan man väl säga att det har märkts att kvartetten inte har varit riktigt samspelt. Inte minst är det tydligt i frågan om Ringväg, planerna på Kuststaden och hur hamnen ska utvecklas. En gång i tiden fanns det en slogan som formulerades ”Välkommen till Trelleborg. Här går vi inte på tomgång. Högst en minut”. Idag finns det en tomgång i beslutsprocessen.
Trelleborgs kommun har en stor tillgång med närheten till havet, men det är en tillgång som knappast utnyttjas. Det borde vara möjligt att tillsammans med Länsstyrelsen och Trafikverket hitta en lösning där matningen till hamnen kan fungera med så små ingrepp som möjligt. Det viktiga är att det arbetet bedrivs gemensamt. Som det har varit hittills har frågan misskötts.
Vi ser gärna att tillgången till havet ökar, att det skapas bostäder och verksamheter längs kusten i västra delen av staden. Bostäder som vanliga människor kan ha råd med och verksamheter som är öppna och tillgängliga. Det skulle gå att skapa något riktigt attraktivt och bra där olika kulturverksamheter också får plats. En mötesplats där vi utnyttjar havet som en resurs, men där vi bygger för alla, inte bara för de rika.
Om vi ska stanna ett ögonblick vid boendefrågan så har vi sedan många år påtalat vikten av att det byggs för ett blandat boende. Vi menar också att de bördor kommunen har lagt på Trelleborgshem i form av avkastningskrav och borgensavgift är orimliga. Hyresgästerna missgynnas jämfört med övriga invånare, det är en straffskatt som borde avvecklas så fort som möjligt.
Vi kunde nyligen läsa om att kommunen gjorde ett stort ekonomiskt överskott under 2017. Det är positivt att ekonomin är bra, men det vore ännu bättre om man hade kontroll på ekonomin men så tycks inte vara fallet.
Under året har stora nedskärningar genomförts inom skolan och socialtjänsten och det har skett utifrån de ekonomiska prognoser som pekade på ett stort underskott. Att det nu istället blir ett stort överskott känns väldigt märkligt utifrån de besparingar som exempelvis har genomförts i skolan med färre vikarier, indragna elevassistenter och en tyngre arbetssituation för de anställda. När Lärarförbundet lite försynt påpekar att barnen kanske inte borde vara det man sparar på i första hand så kan man ju bara hålla med.
En annan fråga där kommunens girighet har övertrumfat empatin är hur man hanterade det särskilda kommunbidrag som regeringen och Vänsterpartiet införde ifjol i syfte att låta ensamkommande, asylsökande ungdomar som fyller 18 år bo kvar i kommunen.
Kommunerna behövde inte redovisa användandet, men syftet var kristallklart, bidraget var för att förbättra situationen för de asylsökande. Trelleborgs kommun fick 800 tkr i bidrag, men de pengarna behöll man för andra ändamål, ungdomarna lämnades i sticket. Det är både skamligt och omänskligt.
Kommunen gjorde ett överskott under 2017, men överskottet skapades genom neddragningar i verksamheterna och de mest utsatta grupperna fick vara med och betala priset. Det är inte rimligt och det är inte en politik som vi kan ställa oss bakom.
Sverigedemokraterna kom in i fullmäktige i Trelleborg redan 2002 och även nazisterna i form av Nordiska Motståndsrörelsen har varit aktiva här. Det är beklämmande att se när Sverigedemokrater och Nazister så öppet har möten tillsammans i Trelleborg.
För oss är frågan om anti-rasism central, i den inryms tanken om alla människors lika värde och övertygelsen om att det är berikande med mångfald och mångkultur. En fråga som vi har drivit och som efter många år blev till ett positivt beslut är att Trelleborg gick med i det europeiska nätverket av städer mot rasism eller ECCAR som det förkortas.
För vi kan se att det finns ett särskilt behov av att bemöta inskränkthet och rasism just i Trelleborg. Vi måste ta avstånd från dem som vill dela upp i ett ”vi” och ett ”dom”. Det finns bara ett ”vi”! Därför är Ung Vänster initiativ till en manifestation mot nazismen så positiv och jag hoppas verkligen att det blir en ordentlig uppslutning den 5 maj kl 13 på Stortorget.
Men det finns också positiva krafter. Jag har själv under den här mandatperioden varit aktiv i Nätverket Trelleborgare för mångfald och allas lika värde som har gjort en stor insats med att lyfta fram det positiva med mångfald och det som borde vara självklart med allas lika värde.
Om fyra månader är det val och vi är rustade. TA kunde nyligen redovisa att det fanns en risk att dagens obalans i fullmäktige med enbart 29 % kvinnor skulle bestå.
Och tittar man på valsedlarna kan man konstatera att hos Moderaterna finns det bara en kvinna bland de 6 första namnen, hos Sverigedemokraterna en kvinna bland de 13 första namnen och hos Söderslättspartiet en kvinna bland de 16 första namnen.
Då känns det bra att vi har en valsedel med 64 % kvinnor. Nu vill det ju bara till att så många som möjligt använder sig av just den valsedeln, men det får vi väl försöka övertyga trelleborgarna om. Vill man ha en förändring då gäller det att söka något nytt. Vill man ha en bättre politik och en bättre representation, ja då är det Vänsterpartiets valsedel som gäller, så enkelt är det.
Vi vill ha ett samhälle för alla, inte bara för de rika. För oss är det centralt att minska klyftorna, att ge samma förutsättningar, att främja jämställdheten. Vi vill utveckla skolan, vården och omsorgen utan annat vinstintresse än vinsten av att varje människa behövs och tas till vara. Välfärden ska inte dräneras på resurser, privata lycksökare ska inte längre vara välkomna.
Kommunen måste bli en attraktivare arbetsgivare. Heltid ska vara en norm och en rättighet och vi vill starta försök med 6 timmars arbetsdag. Jämställdhetsarbetet måste få högre prioritet.
Arbetet med miljömål har nu pågått i 15 år. Miljöfrågorna måste få större tyngd. Vi lyckades få igenom att det blev Pågatågstrafik till Malmö men nu är det dags att ta nästa steg med tätare avgångar och en ny station i Mellanköpinge.
Vi vill utveckla, inte avveckla Trelleborgs lasarettet. Vänsterpartiet har hela tiden varit emot flytten av palliativa platser till Malmö. Drivkraften för förändringar måste vara att vården ska utvecklas och bli bättre inte bara bli billigare.
Höstens val är extra viktigt. För oss är solidariteten viktig. Solidaritet i form av delaktighet och demokrati. Solidaritet med kommande generationer genom en bättre miljö. Solidaritet som svar på rasism och främlingsfientlighet. En solidarisk människosyn där kulturmöten är något positivt, där människors olika erfarenheter tas tillvara.
Främlingsfientligheten och den växande högerpopulismen måste bekämpas, rasismen måste stoppas. Där finns Vänsterpartiet som ett radikalt politiskt alternativ. En politik som värnar den gemensamma välfärden, till gagn för svaga och utsatta grupper. Där välfärden inte är en handelsplats utan en rättighet. En politik som i första hand ser till dem med störst behov – inte till dem med bäst förmåga att formulera sig och ställa krav. En politik där miljöaspekterna tillåts påverka besluten, där insyn och delaktighet förbättras och där demokratin utvecklas. En politik där jämställdheten prioriteras och klyftorna minskas. En politik för en frihetlig, långsiktigt hållbar socialism.
Vänsterpartiet behövs för att göra Trelleborg lite rödare och mycket bättre!