Kristallnattsmanifestationen
Mats Sjölins tal på Kristallnattsmanifestationen nu ikväll:
Kristallnatten. Bakgrunden känner ni säkert till. Nazisterna manövrerade sig fram till makten i Tyskland 1933. En totalitär regim skapades. De politiska motståndarna och de som inte passade in i det nazistiska idealet förföljdes. Romer och judar var grupper som var särskilt utsatta.
I det klimatet av rasism, främlingsfientlighet och växande motsättningar, utpekandet av människor som farliga eller mindre värda begick en judisk pojke i desperation ett mord på en tysk diplomat. Med detta som förevändning startade den nazityska regimen en sedan tidigare förberedd våldsam attack.
Omkring 400 judar dödades eller tvingades begå självmord, 20 till 30 000 arresterades och fördes till koncentrationsläger, 267 synagogor brändes ned och mer än 7 500 butiker vandaliserades. Händelsen som inträffade natten mellan den 9 och 10 november 1938 fick beteckningen Kristallnatten, detta med tanke på den mängd krossat glas som täckte gatorna dagen efter aktionen. Ibland används Novemberpogromerna som beteckning, då för att markera att terrorn inte bara bestod av krossat glas och inte enbart pågick en natt.
Vi vet hur fortsättningen blev. Upptrappningen av det nazistiska våldet. Rasism och främlingsfientlighet, nazismens grundtanke om högre och lägre stående folkgrupper. Nazisterna använde begreppet ”blut und boden”, d v s ”blod och jord” eller ”folk och jord”. Alltså att jorden historiskt skulle vara kopplad till en viss folkgrupp och att människor med olika ras, religion eller kultur inte kan blandas eller ens leva tillsammans. En vidrig konsekvens av denna ideologi blev den förintelse, det folkmord som sedan följde.
Det går att reflektera över hur man själv skulle ha agerat. Det fanns såklart de som ställde sig bakom nazisternas förtryck, men det fanns också de som protesterade även när förtrycket inte drabbade dem själva och fast det innebar att de straffades. Och så fanns det många som tittade bort, som kanske inte ville bli inblandade och som inte ville veta. När förmågan till medmänsklighet prövades var alltför många tysta allt för länge.
Manifestationen idag är för att minnas Kristallnatten. Men inte bara att minnas, utan också för att dra lärdom av historien, att avvärja tankar om ett ”vi” och ett ”dom”, att se riskerna med att sortera människor efter folkgrupp eller religion, att bejaka alla människors lika värde och att respektera olikheter.
Det handlar också om att dra paralleller till dagens situation där främlingsfientlighet återigen är på framväxt med krafter som vill peka ut människor som farliga eller mindre värda p g a ras eller religion. För trots historien och de erfarenheter man borde kunna dra, trots allt detta kan ny främlingsfientlighet växa fram.
Runt om i världen, runt om i Europa växer främlingsfientligheten med rasistiska, främlingsfientliga partiet, ja t o m öppet nazistiska partier som Tysklands nationaldemokratiska parti eller Gyllene gryning i Grekland. Partier som byggs upp av hat, rädsla och intolerans.
Och i Sverige finns som bekant Sverigedemokraterna och här finns Nordiska motståndsrörelsen. Kent Ekeroth var i Trelleborg för två år sedan och höll tal till en blandad skara partivänner och nationalsocialister. Så här sa han då: ”Svenska folket har en lång stubin. Men när stubinen har brunnit klart, då smäller det. Och vi skall visa dem: nu smäller det!” Så långt Kent Ekeroth. Och fem dagar senare smällde det. En man beväpnad med svärd och kniv angrep personal och elever på en skola i Trollhättan. Offren valdes ut med omsorg. Samtliga som attackerades var mörkhyade. Polisen betecknade dådet som ett hatbrott med rasistiska motiv. Man skulle kunna se det som ett terrorbrott och det är bara ett exempel på hot och våld från högerextrema krafter.
Dagens fackeltåg är ett sätt att visa att vi tar avstånd från rasism och främlingsfientlighet. Vi minns Kristallnatten och allt det förfärliga som den ledde till. Men det räcker inte att minnas, man måste också kunna se vart det leder när grupper ställs mot varandra, när hat odlas, när politiken bygger på förtryck. Vi minns hur det var igår och vill förhindra att det sker idag.
Förmågan till medmänsklighet sattes på prov under nazismen och den sätts på prov idag. Det handlar om att möta vardagsrasismen, i kommentarer i fikarummen, på sociala medier eller varhelst de dyker upp. Det handlar om solidaritet med dem som har det svårt. Att hjälpa när vi har flyktingströmmar som flyr våra tiders krig och förtryck. Vi kan välja att hjälpa, men vi kan också blunda och skicka tillbaka ungdomar till krigets Afghanistan. Förmågan till medmänsklighet prövas som sagt även idag och medmänskligheten startar hos varje enskild individ.
Med dagens fackeltåg visar vi att vi står upp för mänskliga rättigheter. Vi skräms inte av, utan ser det positiva med mångfald. Tillsammans lyser vi upp i Trelleborgsmörkret och vi gör det till minne av Kristallnatten. Må aldrig dess hat och främlingsfientlighet få fäste igen. Med facklorna visar vi att vi står upp för medmänsklighet och solidaritet. Tillsammans manifesterar vi för alla människors lika värde. Var och en kan bidra och tillsammans kan vi göra skillnad. Låt nu facklorna lysa upp och sprida värme. Låt det bli en fin och värdig manifestation.