Insändare: Meningen med livet är något mer än att sänka skatterna

Nedan en insändare som svar på TA:s ledare den 27 december om att Meningen med livet är att sänka skatterna.
Människan är kreativ och skapande; vore hon inte det skulle den mentala hälsan vara i stor fara. Så att dansa, måla, virka, snida i trä, tatuera är i den grad meningsfullt och absolut nödvändigt. När livet ska levas ska det finnas självklara basala förutsättningar för att det ska låta sig göras – tak över huvudet, god hälsa, och mat på bordet. En frihet att tro på den gud man vill, älska den man vill. Det om något är en godispåse som är livsbejakande och sund.
Det är politiker som levererar dessa förutsättningar och ju mer solidaritet och demokrati vi har i samhället ju sundare för människan, som då kan leva sitt liv till fullo. Ingen konstruerar med tvång uppifrån men ger däremot bättre förutsättningar för människans skapande. Detta så livsviktiga skapande.
Regeringen ville satsa 230 mkr under en fyraårsperiod på kultur i förorterna. Kultur till förortsborna är slöseri med skattemedel enligt ledarartikeln. 450 mkr i årligt anslag till Kungliga Operan ifrågasätts däremot inte. Beloppet avgör alltså inte vad som ses som slöseri, däremot vem som får del av satsningen.
Vi i vänsterpartiet vet i högsta grad att människan är kapabel att välja vad hon vill. Vi vet också att hon väljer solidaritet framför materiell status. Framför skattelättnader som trampar på just den enskilda individen. Som trampar på sjukvårdspersonalen som känner att hon inte kan ge den sjukvård som behövs och som hellre vill ha fler arbetskamrater för att orka vara med sina nära och kära på sin lediga tid samt slippa ständiga påbud om övertid.
Hon jobbar så hårt att fritiden tar stryk, det finns inte mycket ork att dansa salsa. Det skapar mental ohälsa- stress – så hur mycket individ kan hon då vara? Hon går raka vägen in i en utbrändhet som det kan ta många år att hämta sig ifrån. Inte nog med att hon inte kan vara den individ hon vill vara, hon blir en kostnad som en urholkad välfärd inte kan bära. Blir hon utförsäkrad är resan tillbaka till att känna sig som en egen individ oändligt lång.
Socialisten har en brinnande kärlek för solidaritet som innefattar allas lika värde. Socialisten jobbar aktivt för att förbättra tillvaron för alla.
Birgitte Jensen, Lena Lundberg, Mats Rosander, Mats Sjölin
Vänsterpartiet Trelleborg

 

 

 

Kopiera länk