Anti-facklig gästkrönika i TA får svar på tal

Gästkrönikören Nils-Eric Sandberg hade ett inlägg i TA igår där han propagerade för individuella kontrakt istället för kollektivavtal som ett sätt att öka integrationen!

Nedan ett svar på denna krönika, inskickat idag som insändare idag:

Insändarreplik till Nils-Eric Sandberg (TA 11/8).

Till Nils-Eric Sandberg, vars föreställning verkar vara att LO och facken på något vis hindrar människor i det här landet att få arbete. Du skriver om en integration som inte fungerat och lägger detta ansvar på facken? Då vill jag att vi minns tillbaka till ett 70-tal där facken var långt mycket starkare än vi är idag, då man kunde komma till Sverige och få lägenhet och jobb inom en vecka. Skulle du på den tiden beskylla facken för att vara integrationshämmande?

Det du förespråkar med kontrakt mellan invandrad arbetskraft och arbetsgivare utan fackets inblandning är idag en realitet. Vi har nyligen sett en uppsjö av invandrare i restaurangbranschen som krasst utnyttjats av sina arbetsgivare. På vilket sätt ska detta främja integration?

Det du talar om är ett sätt att segregera i ännu större utsträckning. Hur skulle det se ut om jag, som svensktalande man på samma arbetsplats som en invandrad kollega, skulle tjäna det dubbla mot hen? Skulle det främja integrationen?

Vi som är fackligt aktiva värnar om allas lika värde. Vi anser därmed att en invandrares arbete är lika mycket värt som en infödd svensk. Vi värnar om de svenska avtalen, inte om vilka nationaliteter som omfattas av desamma.

Din krönika blottlägger ett tydlig ideologiskt ställningstagande. Du tycker att invandrare ska gå ner i lön för att komma in på arbetsmarknaden. Vi i Vänsterpartiet tycker att den tanken är motbjudande. Lika lön för lika arbete borde vara en självklarhet. Inte bara utifrån etnicitet utan också kön och sexuell läggning. Detta står vi för inom facken. Och allas lika värde är en ledstjärna för oss vänsterpartister.

John Thörnlund, klubbordförande SEKO sjöfolk samt fullmäktigekandidat Vänsterpartiet Trelleborg

Kopiera länk