Svar på EU-frågor

Vänsterpartiet Trelleborg har fått ett antal frågor av Trelleborgs Allehanda inför EU-parlamentsval vilka besvaras enligt följande:

Vilket EU-beslut har påverkat Trelleborg mest den senaste mandatperioden?

EU har bidragit till att arbets- och lönevillkor försämras. Vi vill riva upp Lavallagen och kräver att EU:s fördrag ändras så att löntagarnas rättigheter blir viktigare än företagens vinster. Nationella kollektivavtal ska även omfatta utländsk arbetskraft!

Vilken EU-fråga är viktigast ur trelleborgarnas perspektiv?

EU förhandlar om ett handelsavtal med USA (TTIP) innehållande att företag kan stämma en stat om denna inför nya lagar som påverkar företagens vinst negativt. Vi skulle alltså riskera att riskkapitalföretag kan stämma Sverige om vi inför begränsningar för vinster i välfärden. Detta måste hindras så att inte demokratiska beslut förlorar sin betydelse.

Vad vill ditt parti förändra i EU?

Vi vill skriva in Sveriges undantag från euron och EMU i EU-fördraget. Vi vill ha ett bindande socialt protokoll som medför att grundläggande fackliga rättigheterna inte underordnas EU:s ekonomiska friheter. Vi vill föra tillbaka makt till medlemsländerna.

Hur vill ditt parti bekämpa arbetslösheten?

Det krävs massiva offentliga och miljövänliga investeringar i Europa för att vända utvecklingen. Den ensidiga nedskärningspolitiken måste ersättas med en politik för arbete, klimatinvesteringar och ekonomisk utveckling.

Hur vill ditt parti lösa den ekonomiska krisen?

Krisen har sin grund i införandet av EMU och avregleringar av finansmarknaderna. EU:s princip att privatisera vinsterna och socialisera förlusterna fungerar inte. De länder som så önskar måste få lämna valutaunionen, och anpassa växelkurs och ränta till det verkliga läget.

Vad anser ditt parti om den fria rörligheten och asylpolitiken?

EU:s syfte med sin flykting och asylpolitik tycks vara att stänga människor i behov av skydd ute. I praktiken har alla lagliga vägar till Europa stoppats och människor på flykt har tvingats till människosmugglares nätverk. Vi är istället för en human asylpolitik.

Vilken klimatpolitik för ditt parti?

Vi vill sätta hänsyn till miljön före företagens rätt att sälja sina varor och införa en rätt för Sverige att gå före på miljöområdet. Utsläppshandelssystemet fungerar inte idag och måste reformeras i grunden. Vänsterpartiet verkar för att en koldioxidskatt införs på EU-nivå.

Vilken jordbrukspolitik för ditt parti?

Jordbrukspolitiken bör återföras till medlemsländerna. Då kan man satsa på landsbygdsutveckling och miljövänliga former av jordbruk såsom närodlat och kravmärkt samt anpassa jordbruket efter medlemsländernas behov, ekosystem och förutsättningar.

 

Kopiera länk