Ny insändare

Nedanstående insändare har skickats till Trelleborgs Allehanda idag.

Petter Birgersson skriver på TA:s ledarsida den 13 maj att ”Vänsterpartiets politik är inriktad på att motarbeta en sektor med kvinnliga företagsledare”. Det som avses är Vänsterpartiets konsekventa motstånd mot privata vinster i välfärden. Om skattepengar avsedda för att täcka behov inom vård, skola och omsorg istället försvinner till riskkapitalister och andra privata företag kan detta innebära att någon kvinnlig företagsledare får ändrade förutsättningar.

Långt viktigare är dock att konstatera att om det samlade överskott som privata företag inom välfärdssektorn genererar istället skulle gå till verksamheten motsvarar detta 22 000 undersköterskor. De privata företagen har väsentligt lägre personaltäthet än motsvarande kommunala verksamheter och de anställda har otryggare anställningsformer. Med Vänsterpartiets politik skapas mer resurser till välfärdens kärna och de kvinnor som har sin anställning där kan få fler arbetskamrater.

När flödet av svenska skattepengar till skatteparadis upphör kan pengarna istället stannar kvar i verksamheten och ge utrymme till att satsa på vård, skola och omsorg och utveckla kvaliteten. Därmed är det feminism att få bort vinster ur välfärden.

Mats Sjölin

Vänsterpartiet Trelleborg

Kopiera länk