Ny insändare publicerad idag

En ny insändare som publicerades i TA idag.

Petter Birgersson skriver i en ledarartikel från den 22 april om Vänsterpartiet som ”Mardrömmen till vänster”. Med exempel från 1987 års partiprogram vill han visa att Vänsterpartiet, eller VPK som det då hette, var ett parti som på ett okritiskt sätt stödde de gamla östeuropeiska regimerna.

Jag ska inte försvara partiprogrammet från 1987, det finns en anledning till att programmet genomgripande har omarbetats sedan dess, men jag ska ändå komplettera den bild Birgersson har valt att förmedla.

Den tidens partiprogram beskrev hur de socialistiska staterna innehöll ”auktoritär maktutövning, byråkratism och rättsövergrepp, vilka grundar sig på allvarliga och systematiska inskränkningar av folkets demokratiska fri- och rättigheter”, partiprogrammets slutsats var att dåtidens socialistiska länder ”inte kan tjäna som modell för socialistisk omgestaltning”. Östeuropa var allt annat än en förebild och saknade relevans för den tidens VPK och gör det naturligtvis än mindre idag.

Varför tas då frågan om ställningstaganden på 80-talet upp? Jo, Birgersson menar att Vänsterpartiets nu gällande partiprogram är påtagligt likt det från 1987 och har hittat en mening som bevis för detta: ”De rättigheter som springer ur ägandet måste begränsas och ägandet i sig övergå till gemensamma former.” För att förstå sammanhanget skulle fortsättningen också kunna ha citerats: ”Oavsett ägandeform måste de arbetandes inflytande över företagen garanteras och fördjupas. Att själv kunna påverka arbetets utformning, förläggning och utveckling är centrala mål. Kampen för ekonomisk demokrati, en kamp som har både klass- och könsaspekter, måste föras på flera plan och i olika former.”

Vänsterpartiet har i många år velat utvidga demokratin till att omfatta det ekonomiska området med ett ökat inflytande för de anställda. Vi går nu till val under parollen ”Inte till salu” och säger nej till privata vinster i välfärden. Vi ser sjukvården, äldreomsorgen och skolan som en rättighet inte som en handelsvara. Birgersson menar att Vänsterpartiets ekonomiska politik är extrem. SOM-institutets nyligen presenterade rapport pekar istället på ett rekordstarkt stöd för välfärdsstaten och ett ökat motstånd mot vinster i vård, skola och omsorg. Och det är kanske det istället som är Birgerssons mardröm.

Mats Sjölin

Vänsterpartiet Trelleborg

Kopiera länk