Ännu en replik till Petter Birgersson

Petter Birgersson skrev så här den 3 februari:

Svar direkt: De 22 000 undersköterskorna som Mats Sjölin hänvisade till motsvarar de 9 miljarder kronor som V menar att de privata företagen haft i rörelseresultat, inte pengar som plockats ut i form av vinstutdelning. Almega har tagit fram en rapport om vad de stora skolkoncernerna investerat under en femårsperiod 2 400 miljoner kronor. De sammanlagda rörelseresultaten under åren uppgick till 817 miljoner kronor. Utdelningarna till ägarna var 30,9 miljoner kronor under perioden. Det är V:s otydlighet som vilseleder väljarna. Fantasierna om V:s politik hämtade jag ur partiprogrammet.

Petter Birgersson, politisk redaktör

Detta svar har skickats idag till Trelleborgs Allehanda:

Birgersson ifrågasätter de uppgifter som ligger till grund för mitt exempel om vad det överskott som privata företag inom välfärdssektorn generar kan användas till. Uppgifterna är hämtade från SCB och finns också redovisade i detalj på Vänsterpartiets hemsida. Birgersson hänvisar istället till en gammal rapport från Almega avseende några utvalda företag inom en del av välfärdssektorn. I den rapporten kan man läsa att ”en fördel som friskolor har jämfört med den offentliga skolan är möjligheten att långsiktigt planera sin ekonomi” och att investeringshorisonten är längre när det är privat drift. Att ett av de utvalda företagen är John Bauer visar att det har hänt en del sedan rapporten skrevs.

Birgerssons jakt efter siffror illustrerar en annan sak. När verksamheten övergår till det privata upphör inte bara den kommunala styrningen utan även den insyn och kontroll som är en viktig del av demokratin.

Grundfrågan för mig är fortfarande att sjukvård, äldreomsorg och skola är den offentliga verksamhetens kärna som ska vara en rättighet där behoven och inte privata vinstintressen ska styra. Jan Björklund har nu tillsatt en haverikommission angående skolan. SVT har i ett antal reportage avslöjat stora brister i äldreomsorgen. Något måste göras. Att fortsätta dränera den offentliga välfärden på skattepengar är för oss både ekonomiskt och moraliskt djupt felaktigt. Det behövs ett omtag och en politisk kursändring.

Mats Sjölin, Vänsterpartiet Trelleborg

Kopiera länk