27 januari – Internationella minnesdagen för Förintelsens offer

Den 27 januari högtidlighålls den internationella minnesdagen för Förintelsens offer. Detta till minne av att koncentrationslägret i Auschwitz befriades den dagen 1945.

För den som fortfarande inte hade insett vad nazismen innebar blev denna befrielse också ett avslöjande av vad denna ideologi hade resulterat i. En ideologi baserad på nödvändigheten att definiera främmande kulturer som något ont som man måste skydda sig ifrån, att sortera människor i ”vi” och ”dom”. Tanken att den egna rasen eller kulturen å ena sidan är så stark att den intar en överlägsen position å andra sidan är så svag att den inte tål ett möte med andra människor och andra kulturer.

Den fasansfulla syn som mötte befriarna i Auschwitz och i andra koncentrationsläger, de vittnesmål som har förmedlats av fångarna, alla fakta om nazismens brott mot mänskligheten. Allt detta borde för all framtid ha gjort de omöjligt för liknande ideologier att växa sig starka. Tyvärr är det inte så.

I flertalet europeiska länder finns idag en växande främlingsfientlighet. Partier med samma ideologiska grund är på frammarsch och hotar demokratin. Den här gången är det inte bara mot judarna utan även mot muslimer och romer som hatet riktas, men föraktet är detsamma och Sverige är inte förskonat ej heller Trelleborg.

Det finns en europeisk koalition av städer mot rasism (ECCAR). Ett samarbete som startades på initiativ från Unesco med nu över 100 anslutna städer runt om i Europa. Vänsterpartiet föreslog våren 2007 att Trelleborg skulle ansluta sig till ECCAR. Ännu har kommunen inte tagit ställning till detta, men förhoppningsvis blir det ett positivt beslut nu under våren. I så fall förbinder sig kommunen att genomföra en tiopunkters handlingsplan i vilken bl a ingår att ge stöd till offer för rasism och diskriminering, att främja kulturell mångfald, att vara en arbetsgivare som ger lika anställningsmöjligheter, att ha en större vaksamhet mot rasism och att informera om rasismen.

Det är i år 70 år sedan ”Zigenarnatten” då 3000 romer gasades till döds under en enda natt i Auschwitz. Det är bara ett exempel på resultatet av en ideologi som rättfärdigar främlingsfientligheten.

Förintelsens minnesdag är viktig. För att minnas, men också för att reflektera och förstå, för att lära av historien och bekämpa de politiska strömningar som ställer folkgrupper mot varandra och finner sin näring i rasism och främlingsfientlighet. För att dra slutsatser om hur ett medmänskligt samhälle kan byggas där kulturmöten är något positivt och inte ett hot och där människors olika erfarenheter tas tillvara.

Roger Falk, Birgitte Jensen, Irene Malmberg, Mats Sjölin och John Thörnlund

Vänsterpartiet Trelleborg

Kopiera länk