Ny replik till Petter Birgersson

Petter Birgersson skrev så här den 10 januari:

”Mats Sjölin och Vänsterpartiet kan börja med att definiera vinst. Vad är det som ska förbjudas? 11 000 företag med 125 000 anställda verkar inom vård och omsorg. Bolagen betalade 1,6 miljarder kronor i skatt. 2,9 miljarder kronor återinvesterades i verksamheten. (2012, Vårdföretagarna). De anställda trivs bättre, är mer nöjda med lönen och tycker att arbetsgivarna är bättre på att leda verksamheten än cheferna i kommun och landsting. (Jobbhälsobarometern) 20 miljoner besöks görs varje år på privata vårdcentraler. (Vårdföretagarna) I Skåne är åtta av tio vårdcentraler som får högst betyg privat drivna. Kattens läkargrupp i Trelleborg är en av dem. (Patienttoppen 2013, baserad på Sveriges kommuner och landstings nationella patientenkät.) Mats Sjölin vill förbjuda.

Allt privat är inte bra. Det är rätt att företag ska betala skatt korrekt, särskilt viktigt om en del av verksamheten är offentligt finansierad. Men Vänsterpartiet drar fel slutsatser och vilseleder allmänheten om konsekvenserna av den egna politiken. Det vore ärligare med en tydlig varudeklaration om vilket samhälle Vänsterpartiet vill ha och hur socialismen ska genomföras. Partiprogrammet ger ledtrådar: Genom kommunalt eller statligt ägande ges de demokratiskt valda församlingarna ett övergripande ansvar för produktion av varor och tjänster. Med andra ord: Mats Sjölin och Jonas Sjöstedt ska styra produktionen.

Receptet har testats. Det gick sådär.”

Petter Birgersson, politisk redaktör

En ny replik enligt nedanstående är nu skickad till Trelleborgs Allehanda:

Mot bakgrund av tidigare debattinlägg om vinster i välfärden undrar Petter Birgersson över vad som skulle förbjudas om Vänsterpartiets politik genomförs och för ett fantasifullt resonemang som inte har mycket med Vänsterns förslag att göra.

För att citera Vänsterpartiets riksdagsmotion så föreslås ”en vinstbegränsning införas som innebär att eventuell icke-offentlig verksamhet som huvudregel ska bedrivas av aktiebolag med särskild vinstutdelningsbegränsning enligt 32 kap. aktiebolagslagen, alternativt av ideella aktörer och/eller icke vinstdrivande kooperativ”.

Det innebär t ex att överskott som återinvesteras i verksamheten inte berörs av Vänsterns förslag. Birgersson argumentation och den statistik som redovisas faller därmed ihop som ett illa underbyggt korthus.

Vänsterpartiet ser vård, skola och omsorg som en rättighet där behoven ska styra, där offentliga och privata aktörer är välkomna så länge verksamheten bedrivs med denna utgångspunkt och inte utifrån vinstintresset. Det är däremot dags att sätta stopp för privata lycksökare som har levt gott på det offentligas bekostnad. Skattemedlen ska inte slösas bort utan styras till de behov som finns i den offentliga sektorn.

Mats Sjölin

Vänsterpartiet Trelleborg

 

Kopiera länk