Medborgarförslag om asylsökande ensamkommande barn

I ett nytt medborgarförslag från Vänsterpartiet Trelleborgs ordförande Mats Sjölin föreslås att kommunen tecknar en överenskommelse med Migrationsverket om mottagande av och tillhandahållande av boendeplatser för asylsökande ensamkommande barn.

Som motivering till förslaget skriver Mats följande:

"Situationen ohållbar för ensamma asylsökande barn" så skrev Migrationsverket, Rädda Barnen och barnombudsmannen nyligen i en uppmärksammad debattartikel. I artikeln angavs att det i år beräknas komma 1800 asylsökande barn till Sverige utan sina föräldrar eller andra släktingar. På flykt undan krig och förföljelse och efter att i många fall ha förlorat hela sin familj söker dessa barn en trygghet.

När barnen kommer till Sverige hamnar de först i en av de fyra ankomstkommuner som finns, exempelvis Malmö, varefter tanken är att de sedan ska få en mer permanent placering i den kommun som, efter avtal med Migrationsverket, anvisas som vistelsekommun. Problemet är att flertalet kommuner inte har tagit sin del av ansvaret och tecknat avtal med Migrationsverket om att ta emot en del av de ensamkommande barnen. Därför sitter 250 flyktingbarn nu fast i väntan på att få en placering.

Trelleborgs kommun har sedan år 2004 ingått i ett samarbete med 11 andra svenska kommuner i syfte att genomföra FN:s barnkonvention. Som en gemensam värdegrund för detta arbete pekar kommunerna på den nationella strategin för att förverkliga barnkonventionen (regeringens skrivelse 2003/04:47). I denna strategi framhålls hur avgörande utvecklingen inom kommuner och landsting är för att barnkonventionen ska förverkligas. Här betonas också vikten av att uppmärksamma de asylsökande barnen och nödvändigheten av att förbättra mottagandet av de ensamkommande flyktingbarnen i form av boende, omvårdnad och skydd. Denna strategi har alltså Trelleborgs kommun inte bara accepterat eller ställt sig bakom, det är en strategi som utgör en värdegrund för kommunens arbete i dessa frågor.

I kontrast till detta skriver Migrationsverket, Rädda Barnen och barnombudsmannen i tidigare refererad debattartikel: "Mot bakgrund av kommunernas ovilja att ta emot de ensamkommande barnen under asylprocessen har Sverige i dag svårt att leva upp till våra åtaganden enligt FN:s barnkonvention". FN:s barnrättskommitté har också nyligen kritiserat Sverige för den bristfälliga hanteringen av de ensamkommande asylbarnen.

Efter ett samarbete mellan Migrationsverket, Sveriges Kommuner och Landsting och andra intressenter genomfördes ett antal lagändringar 2006 vilka innebar en tydligare uppdelning mellan kommunernas, landstingens och Migrationsverkets ansvar. Kommunerna fick ett ansvar för omvårdnad enligt socialtjänstlagen samt för boendet eftersom detta var uppgifter som kommunerna hade en kompetens att kunna utföra. Migrationsverket fick i uppdrag att teckna överenskommelser där kommunerna åtar sig att ordna ett organiserat mottagande och boende och i gengäld får en statlig ersättning för detta åtagande.

Trelleborgs kommun borde ha förutsättningar att kunna ta sin del av det ansvar som åvilar kommunerna. Kommunen borde i aktiv handling, och inte bara i ord, kunna bidra till förverkligandet av FN:s barnkonvention. Jag anser därför att Trelleborgs kommun ska teckna en överenskommelse med Migrationsverket om att ta emot och tillhandahålla boendeplatser för asylsökande ensamkommande barn.

 

Kopiera länk