Inlägg i fullmäktige angående anti-rasistiskt arbete
Ordförande, fullmäktige, åhörare
När jag för några år sedan föreslog att det skulle vara möjligt att lägga medborgarförslag till Trelleborgs kommunfullmäktige anade jag inte att jag själv skulle använda mig av det, men så blev det nu i alla fall.
Jag får börja med att tacka för svaret på mitt medborgarförslag. Jag tänkte också, så kort det går, beskriva lite av bakgrunden till förslaget och kommentera det förslag till beslut som föreligger.
Förslaget är alltså att Trelleborgs kommun ska ansluta sig till den Europeiska koalitionen av städer mot rasism. En koalition av städer och kommuner som har ställt sig bakom en gemensam deklaration. I denna sägs att de är övertygade om att rasistiska och diskriminerande ideologier, attityder och handlingar som riktar sig mot vissa kategorier medborgare och invånare utgör ett allvarligt hot mot jämlikhet, ömsesidig tolerans, fred, säkerhet och socialt sammanhang i kommunen.
I andra avsnitt av deklarationen anges att städerna är övertygade om att kampen mot rasism och diskriminering tillhör de lokala myndigheternas skyldigheter samt att de vill lära av tidigare erfarenheter i agerandet mot rasism och att utbyta sakkunskap för att förbättra sina handlingsprogram. Här har vi alltså själva syftet med att arbeta i ett nätverk och inte var och en för sig. I deklarationen kan man vidare läsa att i alltmer varierade och multietniska städer är främjande av jämlikhet och kamp mot diskriminering en hörnsten i utvecklingen. Och för att ge ett praktiskt uttryck åt åtagandet att bekämpa rasism och diskriminering har städerna enats om att anta ett handlingsprogram i tio punkter. Detta handlingsprogram finns också redovisat i underlaget till beslut i punktform. Men handlingsprogrammet är självklart mer omfattande än så, för att öka förståelsen för innehållet, finns för varje punkt en underrubrik och också lite exempel på aktiviteter som skulle kunna ingå i just den punkten. Jag tänkte här kort återge delar av detta och också några få exempel på hur andra kommuner har agerat utifrån handlingsprogrammet. Jag gör det bl a eftersom förslaget till beslut ju innehåller att kommunstyrelsen ska undersöka på vilket sätt Trelleborgs kommun skulle kunna medverka i koalitionen och jag kommer att återkomma till detta.
Den första punkten kallas "Vaksamhet mot rasism", i handlingsprogrammet har den underrubriken "att skapa ett övervaknings-, uppföljnings- och solidaritetsnätverk mot rasism på stads- och kommunalnivå". Ett nätverk mot rasism skulle också kunna vara ett kommunalt utskott eller en beredning.
Den andra punkten "Analysera rasism och diskriminering och övervaka kommunal politik" handlar om att samla in data om rasism och diskriminering, fastställa mål och analysera effekten av kommunal politik. Med anknytning till denna punkt har någon kommun gjort en integrationsundersökning där attityder till rasism har undersökts och man har också arbetat med bokslut där utvecklingen vad gäller bl a demokrati, integration, jämställdhet och frågor knutna till barnkonventionen blir belysta.
Som tredje punkt finns "Bättre stöd till offer för rasism och diskriminering". I detta kan ingå att arbeta med jämställdhets- och mångfaldsplaner och att förebygga och motverka kränkande särbehandling och diskriminering.
Punkten "Större medverkan och mer välinformerade invånare" innehåller att ge invånare bättre information om deras rättigheter och skyldigheter, om skydd och rättsliga alternativ och om de straff som finns för rasistiska handlingar eller beteende.
Den femte punkten rubriceras "Aktiv stödjare av lika möjligheter" och har som förklarande underrubrik "Att underlätta möjligheter till likvärdig anställning och stöd till mångfald på arbetsmarknaden genom kommunens myndighetsutövning". Närliggande detta är punkten därefter, "Tillämpa lika möjligheter som arbetsgivare och tjänsteleverantör". Kommunen ska här åta sig att vara en arbetsgivare som ger lika anställningsmöjligheter och tillhandahåller tjänster rättvist. Här finns åtminstone en åtgärd som Trelleborgs kommun har vidtagit genom att mitt tidigare förslag om avidentifierade ansökningshandlingar vann gehör här i fullmäktige ifjol. Antidiskrimineringsklausuler vid upphandling, uppföljning av utvecklingen av etnisk mångfald i personalstatistik är två andra exempel inom dessa områden.
Som sjunde punkt anges "Rättvis tillgång till bostäder" vilket handlar om att vidta aktiva åtgärder för att stärka policyn mot bostadsdiskriminering. I detta kan ingå att ta fram en bostadspolitisk strategi och att utifrån ägardirektiv stärka arbetet med integration och jämställdhet.
Den åttonde punkten "Utmana rasism och diskriminering genom utbildning" har väl en självförklarande rubrik liksom nästa punkt "Främja kulturell mångfald". Inom båda skola och kultur finns stora möjligheter och jag vet att det görs en hel del, de antirasistiska filmdagarna är bara ett exempel inom de här områdena.
Den sista punkten "Hantera hatbrott och konflikthantering" kan exempelvis handla om nätverksarbete med andra myndigheter.
Som framgår av de handlingar ni har fått så kan en anslutning till koalitionen ske i två steg, det är alltså det normala förfaringssättet. Den lägre graden innebär att man gör en avsiktsförklaring och att kommunen utifrån de tio punkterna, tittar på hur ett arbete inom egna verksamheter och tillsammans med andra aktörer i kommunen skulle kunna formas för att utveckla ett medlemskap i koalitionen.
Den högre graden av anslutning innebär att kommunen skriver på ett avtal och förbinder sig att använda hela sin politiska styrka för att motverka rasism och diskriminering, genom implementering av de tio åtagandena, d v s det ska finnas åtminstone någon aktivitet på var och en av de tio punkterna.
Den formulering som finns i förslaget till beslut ligger väldigt nära det som gäller för avsiktsförklaringen. Kommunstyrelsen ska alltså ges ett uppdrag att se hur Trelleborg skulle kunna medverka i koalitionen och i detta måste rimligen också ingå att utforma ett handlingsprogram för Trelleborgs kommun. För om inte detta görs, hur skulle man då kunna bedöma vad som krävs? Varför detta arbete skulle vara mer framgångsrikt om kommunen står helt utanför samarbetet förstår jag inte riktigt. Det borde egentligen vara precis tvärtom.
Finns det då något skäl till att Trelleborgs kommun överhuvudtaget ska arbeta mot rasism? Ja, tyvärr gör det. Främlingsfientligheten har här som bekant etablerat ett starkt fäste. Det i sin tur riskerar att påverka de normer som styr hur vi förhåller oss till rasism och främlingsfientlighet.
Medlemskapet kostar ingenting men självklart kan aktiviteter som görs i kommunen innebära en kostnad. Men om vi antar att man vill arbeta mot rasism innebär ju detta i så fall ingen skillnad vare sig man är med i koalitionen eller inte. Skillnaderna består dels i att handlingsprogrammet skapar en struktur, dels i att kommunen, när den väl har fullt medlemskap, gör ett åtagande att verkligen arbeta utifrån det som sägs i handlingsprogrammet och slutligen att koalitionen med dess gemensamma resurser skapar förutsättningar för ett effektivare arbete.
Den enda nackdel jag kan se är ifall man av olika skäl inte vill arbeta mot rasism. Som jag sa tidigare så står det i den deklaration som koalitionen har antagit att främjande av jämlikhet och kamp mot diskriminering är en hörnsten i utvecklingen. Om man inte delar denna uppfattning så blir naturligtvis arbetet mot rasism en belastning och inte en nödvändig del för att utveckla kommunen.
Det finns alltså två steg, avsiktsförklaring respektive fullt medlemskap. Kommunstyrelsens förslag innebär inget av dessa steg. Jag lämnade medborgarförslaget för ett år sedan, nu vill man ha ytterligare ett år på sig för att fundera. Men ändå tänker man sig tydligen att arbeta fram ett handlingsprogram för hur ska man annars få fram ett beslutsunderlag angående vad ett medlemskap skulle innebära? Och det är ju så förslaget till beslut är formulerat: "…vilka resurser som krävs för ett medlemskap" det handlar alltså inte om att ta fram förutsättningar för en avsiktsförklaring. Tyvärr framgår det ju inte av materialet varför man har kommit fram till denna ståndpunkt. Jag kan tycka att det är märkligt att det inte anges något som helst motiv till det förslag som presenteras. Det finns säkert någon tanke bakom förslaget, men den presenteras i varje fall inte. Kanske är man nöjd med det arbete som bedrivs, eventuellt ser man inte rasismen som ett problem, kanske tänker man sig andra arbetsformer. Jag vet inte eftersom det inte finns någonting kring detta i svaret och det känns onekligen lite tomt.
Jag kan dela uppfattningen att frågan om medlemskap måste återkomma till kommunfullmäktige, men jag kan inte förstå det sätt på vilket frågan om avsiktsförklaring har hanterats. Rimligare borde vara att låta det arbete som enligt kommunstyrelsens förslag ändå ska göras, ske med stöd av en avsiktsförklaring. Min förhoppning är att detta arbete inriktas mot och leder fram till ett medlemskap.
Jag tackar för ordet.
Mats Sjölin