5 år sedan USA invaderade Irak

Tal 26 mars 2003 angående USA:s invasion av Irak:  

Mötesdeltagare!

FN:s vapeninspektörers uppdrag att verka för freden i Irak stoppades i förra veckan. Med bestörtning kunde vi se att de då kördes ut för att bereda väg för kriget. USA och Storbritannien trotsade inte bara NATO, EU och FN utan också världsopinionen. Man kränkte folkrätten och hävdade den starkes rätt. En styrka baserad på ekonomisk och militär makt och inte på politisk legitimitet och en folklig uppbackning. Det fanns ett pågående och nödvändigt fredsarbete i FN:s regi. Det pågick ett arbete för att avväpna Saddam Hussein. Enligt rapporterna gick det arbetet allt bättre men tyvärr fick det inte avslutas.

Kritiken att den diplomatiska vägen inte gav resultat är felaktig. Mer vapen har förstörts under det senaste decenniet än under Gulfkriget och Iraks militära styrka är nu mindre än hälften jämfört med då. Och det är en ironi att samtidigt som Irak påstås utgöra ett omedelbart hot har Iraks avrustning gjort att militärstrategerna i USA och Storbritannien samtidigt kunde prata om ett kliniskt krig som inte skulle kräva civila offer. Irak skulle samtidigt vara en hotfull fiende och ett försvarslöst byte. Man kan fråga sig hur det i framtiden ska kunna skapas förtroende för ett samarbete med kommande vapeninspektörer?

Det är en egendomlig logik när man inte har tålamod att fullfölja vapeninspektörernas arbete, men kan, som i USA, anslå 650 miljarder kronor till kriget. Medel för att finansiera minst ett halvårs krigföring. Vi kan också nu se hur de stora företagen redan slåss om att få i uppdrag att bygga upp Irak. Uppdrag som är värda många miljarder. Det är kriget som affärsidé och tyvärr måste man i detta sammanhang också nämna den svenska vapenexporten.

Kriget som skulle vara ett krig för att få bort diktatorn Saddam Hussein, har också blivit ett krig mot det irakiska folket. Vi har fått rapporter om dödade militärer och civila, om hårda strider i Umm Qasr, Najaf och Nasiriya. Vi riskerar en humanitär katastrof i Basra där dricksvattenförsörjningen slagits ut. Enligt FN riskerar 100 000-tals barn där att drabbas av allvarliga sjukdomar. Idag på förmiddagen har vi fått rapporter om att ett bostadsområde och en marknad har bombats i Bagdad. FN varnade i en rapport som säkerhetsrådet fick före kriget att med ett krig i Irak skulle halva befolkningen kunna riskera att drabbas av svält. Många människor kommer att fly kriget, får vi en flyktingström som når ända hit måste vi ta vårt ansvar även här i Trelleborg

Kriget som skulle vara ett krig mot terrorismen riskerar att förvandlas till dess motsats. Det mödosamma arbete som har byggts upp inom FN:s regi för att med diplomatiska medel lösa konflikter saboteras. Motsättningar förstärks, hat underblåses, förtroende utplånas. Därför är det allvarligt att FN:s säkerhetsråd inte respekteras av de stormakter som istället ser sig själv som världspoliser. Därför vore det värdefullt om FN:s generalförsamling kunde inkallas till ett extra möte för att diskutera Irakfrågan. Detta krav borde Sverige kunna ställa sig bakom.

Kriget är en tragedi, men det finns ett motstånd. USA:s självpåtagna roll som världspolis ifrågasätts nu allt mer. Det ger trots allt ett visst hopp när länder som Tyskland, Frankrike, Ryssland och Kina avvisar krig som ett medel att lösa konflikter och när människor över hela världen demonstrerar för freden.

Helle Klein skrev i Aftonbladet häromdagen: "Avhumanisering pågår. Därför är det så viktigt att protestera. Demonstrationerna kanske inte stoppar bomberna men de stoppar nedmonteringen av humanismen. När vi står där sida vid sida med olika bakgrund, olika åldrar, olika politisk eller religiös tillhörighet och ropar vårt NEJ håller vi medkänslan och människovärdet vid liv."

Därför är det rätt att samlas här i Trelleborg idag. Därför ställer vi i vänsterpartiet oss också bakom dagens manifestation. För att slå vakt om människovärdet, för att säga nej till kriget!

Mats Sjölin Vänsterpartiet Trelleborg

Kopiera länk