Vänsterpartiet behövs i kommunfullmäktige!

Vänsterpartiet är efter åtta år i kommunfullmäktige sedan valet i höstas inte längre representerade där och därmed inte heller i de kommunala nämnderna. Hur klarar sig då trelleborgspolitiken utan något rödgrönt alternativ? Mycket skulle kunna göras annorlunda, men jag ska hålla mig till några få konkreta punkter.

Under förra mandatperioden infördes, efter vårt initiativ, möjligheten att lämna medborgarförslag till kommunfullmäktige. Samtidigt beslöts att nämnderna skulle kunna ha offentliga möten, något som sedan aldrig har genomförts. Därför har vi nu föreslagit att åtminstone protokollen från samtliga nämnder och styrelser ska finnas tillgängliga på kommunens hemsida. Kommunstyrelsens uppdrag att arbeta fram förslag på demokratiförbättrande åtgärder har inte avslutats men arbetet tycks ha upphört. Eller vad finns det idag för tankar om ökad insyn och delaktighet för medborgarna?

De borgerliga partierna välkomnade Kunskapsskolans etablering, trots vikande elevantal och väl medvetna om en försämrad ekonomi som följd. Nu kan vi se hur nedskärningar och omflyttningar skapar oro och hur personaltätheten inom förskolan minskar ytterligare. Vi kan också se att inget parti stödde vänsterpartiets förslag att slå ihop skolförvaltningarna.

Luftproblemen i Trelleborg är väl kända sedan många år. Trots det har de senaste mätningarna tydligen överraskat politikerna. Vi har föreslagit att hamnavgifterna borde miljöanpassas, vi har velat ha ett vänortssamarbete angående miljöanpassade transporter och det har också sedan länge funnits förslag om att elansluta färjorna då de ligger i hamn. Varför ställs inga krav? Varför är inte luftkvalitén, och därmed invånarnas hälsa, en prioriterad fråga?

Ett krav som borde gälla nya bostadsområden är att de ska planeras och förberedas för en god kollektivtrafik. Så skedde dock inte med exempelvis Stavstensudde, vilket vi var de enda som reserverade oss emot. Istället för att i efterhand söka hitta en lösning som troligen är både sämre och dyrare för kommunen, borde det vara ett krav att planeringen prioriteras mer långsiktigt hållbart.

Ett annat krav som vi har drivit länge är att bostadsbyggandet ska motverka och inte förstärka segregationen. Vi vill ha blandad bebyggelse och blandade upplåtelseformer och minska obalansen mellan väster och öster. Var finns de konkreta förslagen angående detta?

En fråga om kvalitet, men också en jämställdhetsfråga, är rätten till heltidsarbete som nu ifrågasätts vad gäller vårdpersonalen. Självklart borde den här personalen värdesättas, är det lika självklart för den nya majoriteten?

Det behövs en motvikt mot den rasism och främlingsfientlighet som tyvärr har fått ett fotfäste i Trelleborg. Vi har här nyligen, i ett medborgarförslag, föreslagit att Trelleborg skulle ansluta sig till en europeisk koalition av städer mot rasism, men vi skulle vilja vara med och aktivt driva dessa frågor i nämnder och styrelser – vi vet med oss att det behövs.

Med ett rödgrönt alternativ i kommunfullmäktige skulle dessa få exempel och många andra frågor kunna belysas och beslutas på ett annat sätt. Vi hade haft möjlighet att fortsätta arbeta för att minska klyftorna i samhälle, inte minst viktigt nu när regeringen tycks sträva i annan riktning. Vi hade bevakat miljöaspekterna i alla delar av planeringen. Vi hade försökt utveckla, inte avveckla, de kommunala verksamheterna. Vi hade fortsatt komma med förslag på att utveckla demokratin. Vi hade drivit på så att arbetet med lokala miljömål hade prioriterats. Vi hade försökt göra Trelleborg inte bara "lite mer" utan även "lite bättre".

Mats Sjölin

Ordförande

Vänsterpartiet Trelleborg

Kopiera länk