Vänsterpartiet på plats i fullmäktige?
På senaste kommunfullmäktigemötet, 26 februari, var inte mindre än tre gamla motioner uppe som hade lämnats in av Vänsterpartiet.
Störst framgång hade den motion som handlade om avidentifierade ansökningshandlingar och som tidigare har redogjorts för. Frånsett att sverigedemokraterna inte kunde inse att det var ett problem blev det en bra diskussion med klara och tydliga ställningstagande från övriga partier. Det var glädjande att höra att de nu stöttade motionen med den enda reservationen att den avidentifierade modellen skulle införas på prov. När nämnderna beredde ärendet var motståndet betydligt större, men det må vara glömt nu.
En viss framgång skulle man möjligen säga att motionen om att slå ihop skol- och gymnasienämnden samt skol- och gymnasieförvaltningen fick. Visserligen avslogs motionen, men ett löfte gavs i alla fall att organisationen skulle ses över. År 2002 fanns det 22 nämndspolitiker som ägnade sig åt skolan, idag är det 52! Skolans administration har också ökat under samma tid, men inte lika mycket (väl?).
Den sista motionen, om översyn av översiktplanen, fick ingen framgång alls. Det kan möjligen tyckas förvånande med tanke på att den bara föreslog att kommunen skulle följa lagstiftningen. Eftersom den hade blivit liggande länge var det dock inte längre möjligt att bifalla den, istället blev den avskriven som inaktuell. Nu har inte motionen varit helt förgäves ändå, tvärtom. Till följd av att den lämnades in sattes i alla fall arbetet igång med att ta fram en ny översiktsplan – och det är positivt.
Den mesta tiden på kommunfullmäktigemötet ägnades annars åt Köpingeskolan. Både dess framtid, men också hur det kunde bli på detta viset och hur ärendet har skötts. Även i denna fråga kom vänsterpartiet in på ett litet hörn då Sven Lindkvist citerade när Mats Sjölin pressade borgarna när skolnämnden skulle besluta om ett yttrande angående Kunskapsskolan. De borgerliga partierna brydde sig då inte om den kommunala ekonomin, ideologin var viktigare. Borgarna hade inga invändningar mot det underlag tjänstemännen hade tagit fram som visade på kraftigt ökade kostnader för kommunen om Kunskapsskolan skulle etableras i Trelleborg, men ville ändå att kommunen skulle förorda en etablering! Köpingeskolans mögelproblem kom däför lägligt ur ett borgerligt perspektiv, d v s om det nu inte hade varit för den opinion som bildades och som kanske räddar skolan kvar.