Vänsterpartiet Trelleborgs motioner – del 5
Öka demokratin i Trelleborgs kommun
Motionen lämnades in i september 2002 och blev behandlad i kommunfullmäktige i juni 2003. I motionen föreslogs att kommunen omedelbart skulle ta initiativ till att det startas en bred diskussion kring hur demokratin kan utvecklas med utgångspunkt i Kommundemokratikommitténs arbete. I denna diskussion skulle invånarna aktivt kunna deltaga. Som exempel på hur demokratin skulle kunna utvecklas, föreslogs bl a ett införande av möjligheten att lägga medborgarförslag till kommunfullmäktige.
Mot bakgrund av denna och några andra motioner angående demokrati beslöt kommunfullmäktige att ge kommunstyrelsen i uppdrag att, i samråd med medborgarna, ta fram ett samlat förslag till hur demokratin skulle kunna öka.
Kommunstyrelsen utsåg därefter en grupp med en representant från varje parti. Tyvärr innebar detta, dels att det i princip bara var medelålders män som tittade på frågan, dels att den folkliga förankringen uteblev. Några förslag kom dock, bl a förverkligades vårt förslag att införa medborgarförslag, en möjlighet som har utnyttjats flitigt. Men numera verkar det som att demokratigruppen helt har somnat in. Det behövs nog andra sätt för att fördjupa demokratin och räkna med att vi återkommer i frågan.
Fri entré till kommunens museer
Motionen lämnades in i oktober 2002 och blev behandlad i kommunfullmäktige i mars 2003. Förslaget i motionen var helt enkelt att det skulle införas fri entré till kommunens museer. Bakgrunden var dels att de statliga museerna avskaffade sina entréavgifter ungefär vid den tiden, dels det faktum att inträdet inte inbringar särskilt mycket pengar, men innebär att museipersonal binds upp till att beveka entrén istället för att ägna sig åt andra arbetsuppgifter.
Vi fick medhåll av kulturnämnden som också pekade på att utformningen museets lokaler gör att det rent praktiskt är svårt att ta betalt av alla besökare. Kommunfullmäktiges beslut blev att frågan skulle beaktas i kommande budget. Tyvärr har detta lett till att frågan hela tiden har skjutits på framtiden. I årets valrörelse har dock socialdemokraterna vaknat till liv i denna fråga och är numera positiva. Det borde innebära att vi nu kan nå fram till ett positivt beslut, såvida det inte bara är ett tomt valrörelselöfte, vi får väl se.
Förändringar i arbetsordningen för kommunfullmäktige i Trelleborg
Motionen lämnades in i december 2002 och blev behandlad i kommunfullmäktige i juni 2003. I motionen föreslogs att interpellationer och frågor skulle besvaras snabbare. Dessutom att det skulle framgå av kallelsen att en interpellation skulle behandlas. Bakgrund till motionen var att interpellationer, precis som motioner, hade behandlats nonchalant. Det var också vid ungefär samma tid som möten hölls i nämnder utan att samtliga ledamöter blev kallade!
Tyvärr lades också denna motion till demokratigruppen där förslaget aldrig blev behandlat innan gruppen somnade in.
Tjänsteresepolicy för Trelleborgs kommun
Motionen lämnades in i maj 2003 och blev behandlad i kommunfullmäktige juni 2004. I motionen föreslogs att en tjänsteresepolicy skulle tas fram där miljöhänsyn och ekonomiska hänsyn skulle vara styrande. Dessutom skulle Trelleborgs kommun, liksom flera andra kommuner, i policyn införa ett krav på att det var porrfria hotell som gällde vid övernattningar.
Kommunfullmäktige beslöt i enlighet med motionens förslag och en tid därefter fastställdes också en tjänsteresepolicy med det innehåll som motionen hade föreslagit.
Avidentifierade ansökningshandlingar vid ansökan till tjänster
Motionen lämnades in i februari 2004, men är ännu ej behandlad i kommunfullmäktige. Förslaget i motionen var att ansökningar till lediga tjänster i kommunen skulle avidentifieras innan de behandlades för att få fram ett urval kandidater att kalla till intervju. Syftet med motion var att komma bort från hur det är idag när personer med utländska namn är i stort sett chanslösa när det görs ett urval. Metoden har med framgång använts i ett antal år i Mellerud vilket många andra kommuner har uppmärksammat. Regeringen och samarbetspartierna har också visat intresse, utrett frågan och drar nu igång en försöksverksamhet vid sju statliga myndigheter.
Trots dessa positiva tongångar är även denna motion en sådan som har fastnat i systemet. Det är flera år sedan den fick positivt svar från några nämnder. Nu ligger den och väntar på att socialdemokraterna ska tycka att det är rätt tillfälle att släppa fram den till kommunstyrelsen.
Översyn av översiktsplanen
Motionen lämnades in i februari 2006. Den var uppe i kommunstyrelsen i juni i år men blev återremitterad då eftersom S/M-majoriteten inte visste vad de skulle tycka. Förslaget i motionen var, enkelt uttryckt, att kommunen skulle följa gällande lagstiftning, d v s att låta översiktsplanen underställas kommunfullmäktiges prövning åtminstone en gång under varje mandatperiod. Bakgrunden var inte bara att kommunen skulle följa lagstiftningen, vilket borde vara skäl nog. Vi såg dessutom ett stort värde i att ge möjlighet för en samlad bedömning, en korrekt utgångspunkt i planarbetet och en möjlighet för en dialog med invånarna. Ur demokratisk synpunkt en nödvändighet för att förankra kommunens utveckling hos medborgarna.
Eftersom motionen blev förhalad kan den inte få kommunfullmäktiges godkännande. Det är helt enkelt inte längre möjligt att hinna med att datera upp översiktsplanen under innevarande mandatperiod så som lagen kräver!
Utveckla hemvården i Trelleborg
Motionen lämnades in i september 2006 och har därmed ännu inte hunnit behandlas i kommunfullmäktige. I motionen föreslås att biståndsbedömningar angående rätt till hemtjänst görs mer allmänna. Vi vill ge den enskilde möjlighet att själv bestämma över hur den tid som man har rätt till hemtjänst disponeras. Vi ska inte göra människor onödigt hjälplösa. Om vi vill att kvarboendeprincipen ska gälla måste vi låta de äldre få ett större inflytande över sin vardag.