artikel

VänsterBlad nr 29

  

VänsterBladet       nr 29

utges av Vänsterpartiet Trelleborg Johan Lönnroth på första maj!

 

 

Huvudtalare på årets Första Maj-möte i Trelleborg är Johan Lönnroth, känd profil och debattör inom Vänsterpartiet och dess vice ordförande fram till 2003. Han är ordförande i Vägval Vänster, en partipolitiskt obunden förening som strävar efter att skapa en mötesplats för alla vänsterkrafter i Sverige. Han har som medförfattare också bidragit i den nyligen utkomna debattboken "Vägval Vänster" med artiklar om Hur bygga en starkare vänster? och Hur höja kvinnolönerna?

På mötet kommer också förstanamnet till riksdagslistan i höst, Marta Santander. Marta är 33 år och småbarnsförälder från Lund. Hon har under de

senaste åren främst engagerat sig i skol- och
utbildningsfrågor, men också i frågor kring internationell solidaritet vilket har tydliga kopplingar till hennes bakgrund från Latinamerika. Viktiga frågor för henne att driva i riksdagen är arbete, socialförsäkring och integration. Marta arbetar som utredare vid Lunds universitet.

Lokal talare är Irene Malmberg som är förstanamn på kommunfullmäktigelistan, Irene presenteras på nästa sida där du kan se listan i dess helhet. Som vanligt svarar blåsorkestern Röda Kapellet från Lund för musikunderhållningen.

Välkomna att fira Första Maj med Vänsterpartiet Trelleborg!

Skolan: Behåll ambitionen men öka dialogen

Skolan i Trelleborg har varit i fokus i debatten en längre tid. Utan tvekan finns det en skepsis bland många anställda till det förändringsarbete som pågår. Debatten och ifrågasättandet borde ses som en tillgång, som ett engagemang och en vilja att vara med och utveckla. Det bemötande det har fått från de styrande har dock varit allt annat än uppmuntrande.

Ambitionen att utveckla Trelleborgs skolor är värd att behålla, men det är viktigt att förändringsarbetet utvärderas och följs upp. Och framförallt, det måste bli en bättre dialog. Det är positivt att kontakterna med föräldrarna har utökats, men hur kan det göras bättre och mer effektivt? Ambitionerna måste ges de resurser som krävs för att spjutspetsskolan också ska få präglas av arbetsglädje och stolthet hos personalen. Visst måste det vara något att gemensamt sträva efter?

Det byggs hejdlöst och nästan planlöst

Det byggs mycket i Trelleborg nu och än mer är på gång. Ett stort antal planer pågår nästan överallt i kommunen. Ändå har Vänsterpartiet i en motion krävt att kommunens översiktsplan skall uppdateras, hur hänger det samman? Jo, vi vill få ett sammanhang mellan planerna. Vi vill att övergripande frågor ska hanteras övergripande. Planer är inte bara att rita exklusiva golfbanor eller låta dyra konsulter ta fram glättiga broschyrer. Planer är att analysera effekter för trafiken, för miljön och för de boende, då behövs övergripande ställningstaganden kring E6:an, Påga-tågstrafik, Ringvägen, bostadsförsörjning, miljö mm.

Vad anser då Vänstern i Trelleborg i dessa frågor? Vi ser fördelar med att flytta E6:an, om vägen genom Albäck och infarten längs kusten tas bort, om infarten läggs så att miljön vid skolorna inte försämras och om belastningen på Hedvägen kan begränsas. Detta har ännu inte visats. Vi ser ett behov av en Ringväg först när/om trafikmatningen till hamnen kan ske österifrån. Vi vill att Pågatågsstationen placeras i centralsta-tionens nuvarande banhall.

När upphör alliansen, när sjunker MS Trelleborg?

Alla minns säkert de näpna bilderna då Egil Ahl (s) och Lars-Arne Christensson (m) hade funnit varandra och strålade av gemensam lycka. Egil sa att modera-terna var det parti som stod dem närmast och Lars-Arne sa att M och S skulle samregera i minst åtta år. Som tack fick Lars-Arne en kommunalrådspost och flera andra moderater ordförandeposter i nämnder.

Nu är det snart val igen och alliansen består, men kan nu kännas som en tillfällig belastning. Ska ett påstående om att samarbetet upphört vara trovärdigt måste Lars-Arne m fl avsäga sig sina uppdrag före valet. Tror ni att det kommer att ske?

Kommunfullmäktigelistan för Trelleborg klar!

Kommunfullmäktigelistan för Vänsterpartiet Trelleborg är nu fastställd enligt följande.

  1. Irene Malmberg, Informationssekreterare

  2. Mats Sjölin, Trafikutredare

  3. Vera Pedersen, Hushållslärare

  4. Bo Nylander, Kemist

  5. Viveka Tengeborg, Pensionär

  6. Mats Mårtensson, Kulturarbetare

  7. Berit Sjölin, Förskollärare

  8. Rolf Nilsson, Lärare

  9. Suzanna Svensson, Präst

10. Mats Åstrand, Personalekonom

11. Ninia Rönndahl Sävström, Socionom

12. Lars-Eric Brandt, Sjömaskinist

13. Svenne Einarsson, Lärare

Förstanamnet Irene Malmberg är för närvarande ersättare i kommunfullmäktige, vård- och omsorgs-nämnden och fritidsnämnden. Hon har tidigare er-farenhet av kommunfullmäktige och kommunstyrelse i Malmö och även av regionfullmäktige. Irene arbetar med integrationsfrågor och etniska relationer i Malmö kommun. Första Maj har du chans att möta henne, då hon är en av talarna på Vänsterpartiets möte.

Kultur – en mänsklig rättighet!

Kultur är en mänsklig rättighet som främjar kunskap, utveckling, delaktighet och demokrati. Mångkulturen främjar förnyelse och integration. Utbudet skall präglas av tradition och förnyelse, bredd och elit och vara tillgängligt för alla. Ett rikt, dynamiskt kulturliv berikar Trelleborg. Satsa på avgiftsfria museer och pedagogisk verksamhet i samarbete med skolorna. Utveckla Axel Ebbes konsthall. Gör biblioteken till kulturcentra med nya medier. Utökat stöd till teater-grupper. Satsa på en musikscen. Inga/låga avgifter för musikskolan. Satsa på en kommunal film-/media-verkstad med pedagogisk verksamhet. Gör Grand till en kommunal bio. Permanenta de Antirasistiska Filmdagarna. Utveckla Parkens verksamhet.